Johnny Depp jégkék szeme fagyasztja meg az ereidben a vért

Hálás szerep jutott Deppnek a Fekete misében. A film azonban harmatgyenge gengszter mozira sikeredett.

MV5BMjQyNjY5NzgzNl5BMl5BanBnXkFtZTgwNTUzMzY0NTE@._V1__SX1218_SY859_

Idejét sem tudom már, mikor kaptunk egy igazi dögös, véres, brutális, kőkemény gengszter filmet az arcunkba. Pedig a műfajnak vannak bőven szerelmesi. A Gengszterosztagnál ujjongtunk, hogy végre! Aztán olyan lapos lett, hogy kacsázni is lehetett volna vele. Aztán vártuk idén a Legendát, hogy na, most majd Tom Hardy duplán is beveszi Londont. A film végül inkább lett egy romantikus lányregény, mintsem gengszter mozi. Most pedig itt volt a Fekete mise, amiben Depp nagy visszatérése mellett, egy igazán tökös filmet is vártunk. Mindkettő elmaradt.

MV5BMTkzODk0MTUyNF5BMl5BanBnXkFtZTgwOTg3ODI3NjE@._V1__SX1218_SY816_

Pedig az FBI történetének egyik legkeresettebb bűnözője – aki, egyébként Bin Laden után a második volt az örökranglistán –  James „Whitey” Bulger egy igazán hálás alapanyag lett volna. Csak, hogy ez a film azt a fajta hibát követte el, hogy nagyon szerencsétlenül egyensúlyozott a történetet indító John Connolly FBI ügynök felbukkanása, majd fehérgalléros bűnözővé válása, és Bulger valódi császárrá alakulása között. Pont azok az elemek hiányoznak, amik miatt imádtuk a Keresztapát vagy az összes többi hasonszőrű filmet. Vagyis, hogy lássuk a főhősünk felemelkedését majd aztán bukását. Hogy lássuk, Depp miként teszi el ellenfeleit elegánsan, úgy, hogy átadja őket ez FBI-nak. Hogy ha már a film azzal a húzással indul, hogy belép az FBI a képbe, akkor lehetett volna ez a fő csapásirány. Amikor pedig ott volt a lehetőség, hogy beinduljon a film ebbe az irányba, a narrátor két mondattal elintézte az egészet.

MV5BNDMwMDg0NTk4NV5BMl5BanBnXkFtZTgwMzYzMzY0NTE@._V1__SX1218_SY816_

A film főszereplője sokkal inkább lett az FBI ügynököt alakító Joel Edgerton, mintsem Depp. Aki néha tényleg olyan, mintha csak másodhegedűs lenne. Hiszen valójában a sztori sokkal inkább szól a Connolly ügynök hamis karrierjéről, mintsem a Szövetségi Nyomozó Irodát kihasználó, ír maffiózó pályafutásáról.

MV5BMTYwMjAzODE5NV5BMl5BanBnXkFtZTgwMzk5MjQ0NTE@._V1__SX1218_SY816_

Depp egyébként egészen félelmetes. Persze, egy pszichopatát eljátszani mindig is hálás feladat. Bár a kék kontaklencsék és a kifehérített bőr miatt nekem kicsit mesterkélt volt, ugyanakkor mégis, amikor a Connolly ügynök feleségével lefolytatott diskurzust végignéztem, hát, rendesen borsózott a hátam.  Sajnálom, hogy Depp ezúttal nem kapott a Donnie Brasco-hoz hasonló tökös forgatókönyvet. Jellemfejlődésekkel, sötét gengszter bizniszekkel és izgalmas fordulatokkal.

MV5BMTk2OTc5Njk2M15BMl5BanBnXkFtZTgwMDk3ODI3NjE@._V1__SX1218_SY816_

Értékelés: 7/10.

Akinek ajánlom: Ha végre ki akarod lúgozni az agyadból Johnny Deppet, mint Jack Sparrow kapitány. Akkor ezt a filmet, mindenképpen látnod kell.

Akinek nem ajánlom: Ha kőkemény gengszter filmet néznél, a világ egyik legkeresettebb bűnözőjéről, akkor ez nem a te filmed lesz.