A cukorka gengszterekkel sem jó ujjat húzni

A Legenda kőkemény gengszterfilm helyett, inkább romantikus történet lett, néhol keménynek tűnő, de inkább megmosolyogtató dramaturgiával.

MV5BNzg2MTQ1MjgwNV5BMl5BanBnXkFtZTgwODk0NDgwNjE@._V1__SX1218_SY844_

Tom Hardy nagy kedvence lett mindannyiunknak. Szépen lassan lejutott a Spíler mellékszerepétől olyan szuperprodukciók főszerepééig, mint a Batman vagy a Mad Max, közben pedig azt is megmutatta, hogy bizony nem csak egy keményet adó macho figurát tud hozni, hanem képes valódi színészi játékra. A neve egyfajta garanciát sejtetett arra, hogy jó filmre ül be a néző és azt kapja, amit vár. Aztán jött idén a 44. gyermek, most pedig a Legenda.

MV5BMTQ4OTgwMDM4Ml5BMl5BanBnXkFtZTgwNzk0NDgwNjE@._V1__SX1218_SY844_

Eleve tökös megoldás, ha egy színész vállalja azt a kihívást, hogy saját maga játszik el két karaktert is. Az pedig már a színésznek jelent lubickolást, ha mint esetünkben, két nagyon különböző karaktert formálhat meg, felvonultatva a színészi kelléktár legjavát. Ez egyébként az egyetlen szórakoztató és valóban briliáns a Legendában. Ami tulajdonképpen egy romantikus dráma, gengszter filmes elemekkel. Éppen ezért ajánlom inkább a csajoknak, akik még mindig odavannak a rosszfiúkért, mint inkább a pasiknak, akik vakalmi tényleg eredeti és klasszikus értelemben vett maffia filmre ülnének be.

MV5BMTYwMzY4MDk4NF5BMl5BanBnXkFtZTgwNTk0NDgwNjE@._V1__SX1218_SY844_

A műfaj sajátja ugyanis az a fajta dramaturgiai vonal, amely bemutatja, hogy a kishal, hogyan lesz nagyhal, majd vagy eljutunk a teljes beteljesüléshez, vagyis a tejhatalomhoz, vagy emberünk csúfos véget ér, és ólommérgezésben csukja le a szemét/életfogytiglanra hűvösre zárják.

MV5BNjM4NDQ4NjY5Nl5BMl5BanBnXkFtZTgwOTk0NDgwNjE@._V1__SX1218_SY844_

A Legendában azonban nincs semmiféle ilyen, „kötelező” életút.  A narrátor és ezzel együtt a központi figura egy lány, ebből következik, hogy az ő szemén keresztül látjuk a Kray tesókat, akik hát olyanok amilyenek, de a központi cselekményt mégsem az ő üzleteik, hanem Frances életének története áll. A többi tulajdonképpen csak mellékszál. Ez jól érezhető a cukormázas ’60-as évekbeli zenéktől kezdve, a film finomkodó képi világán keresztül. Bizonyára lesz olyan, akinek ez a fajta love story bejön majd, de én azt sejtem a mozi nézők többsége nem erre a vonatra akart jegyet venni.

MV5BMzEwMjcxMDE2M15BMl5BanBnXkFtZTgwNDMzNTQ1NTE@._V1__SX1218_SY887_

Van egypár jelenet, ahol megcsillan egy kevés a műfaj sajátosságából. Például a „nagy leszámolásnak” induló pubbéli látogatás már-már brutálisan naturalisztikusan mutatná meg az eseményeket, ám aztán mégsem kapjuk meg az arcunkba loccsanó vér látványát.

MV5BMTU1MDQ3ODY1Nl5BMl5BanBnXkFtZTgwNjk0NDgwNjE@._V1__SX1218_SY844_

A film egyébként egy olyanfajta montázs lett, ami megpróbál kiszolgálni egyszerre több igényt is. Mert megvan benne a romantika, a fehérgalléros bűnözői vonal, a bokszolói nyerseség, a Guy Ritchie-féle kisstílű londoni alvilág és a családdráma is, de aztán nem tudja eldönteni, hogy most akkor mi is akar lenni. Ez pedig pont a legrosszabbat jelenti, hogy igazán semmilyen sem lesz.

Összegezés

A Legenda briliáns Tom Hardy színészi játéka miatt, de silány mint gengszter film. Bízhatunk továbbra is a Fekete misében, hogy idén még talán kapunk egy normális és izgalmas alvilági alkotást.

Értékelés: 6/10.

A Kray tesók valójában

A Kray tesók valójában

Akinek ajánlom: Romantikus női lelkeknek, akik már kislánykoruk óta vonzódnak a rossz-fiúkhoz.

Akinek nem ajánlom: Kőkemény leszámolásokban gazdag, igazi tökös gengszter filmre vágyóknak.