Kivághatják a dohányzós jeleneteket az orosz animációs filmekből?

Az orosz sajtó hetek óta boncolgatja, hogy milyen következményekkel járhat az új törvény, amely „A gyermekek egészségére és fejlődésére káros információktól való védelemről” szól.

Tatyjana Civarjeva, az orosz állami televízió gyermek- és ifjúsági filmstúdiójának vezetője a tévé híradójának már egyenesen arról beszélt, hogy a közkedvelt No, megállj csak! című rajzfilmet a késő esti műsorsávban kell majd vetíteni.

 

A vetítési jogokkal rendelkező GMK Média nevű cég egyik munkatársa ráadásul arról nyilatkozott, hogy a gonosz és buta farkas, valamint a ravasz nyulacska örökös harcáról szóló, 1969-től számos évadot megért filmből ráadásul kivághatják azokat a jeleneteket, amelyekben a farkas dohányzik.

 

Mi lesz akkor Genával, a pipázó krokodillal? – tették fel az egyáltalán nem viccnek szánt kérdést a közösségi oldalakon véleményt cserélők és bloggerek.

Viktorija Kurcser, az orosz állami televízió elnökének tanácsadója szerdán cáfolni kényszerült a No, megállj csak! késő estére száműzését.

 

 

Makszim Kszjenzov, a Roszkomnadzor, az ellenőrzésre hivatott orosz hatóság elnökhelyettese kijelentette, hogy a farkas és a nyuszi története kulturális érték, ezért nem érdemes korlátozni vetítésének idejét.

 

A gyermekek káros információktól való védelmét szabályozó törvényt lassan két éve fogadta el az orosz parlament. 2011 februárjában írta alá Dmitrij Medvegyev akkori államfő, de csak szeptember elsején lép életbe.

 

A tiltás elsősorban a pornográf kiadványok: kép-és hangfelvételek terjesztésére vonatkozik, de a törvény szerint fel kell tüntetni a televíziós képernyőkön a korhatári ajánlást, illetve korlátozást is.

 

„A 18 plusz kategóriába tartozik az az információ, amely törvényellenes, vagy egészségre veszélyes cselekményt propagál. Ehhez tartozik az alkoholfogyasztás, a dohányzás, a szerencsejáték, a prostitúció, és azok is, amelyek a megfogalmazás szerint „kétségbe vonják a családi értékeket és a szülők tiszteletét” – írta a lenta.ru hírportál.