J. K. Rowling felnőtteknek szóló regénye decemberben jelenik meg magyarul

December közepén jelenik meg magyarul J. K. Rowling új, felnőtteknek szóló regénye a Gabo Kiadó gondozásában: a The Casual Vacancy, amely az Átmeneti üresedés munkacímet kapta, egy angol kisvárosban tapasztalható társadalmi feszültségekről szól.

A kiadó szerdai tájékoztatása szerint a könyv Pagfordban játszódik. „Az alig negyven-egynéhány évesen megboldogult Barry Fairweather halála szó szerint felforgatja a városkát. Pagford színleg maga az angol idill, macskaköves piactérrel, ódon apátsággal, ám az elbájoló homlokzat mögött háború tombol: gazdagok háborúja a szegényekkel, kamaszoké a szülőkkel, feleségeké a férjekkel, tanároké a tanítványokkal” – olvasható az MTI-hez eljuttatott sajtóközleményben.

 

A kiadó felidézi, hogy J. K. Rowling a Harry Potter kalandjairól szóló könyvsorozattal a világ egyik leghíresebb szerzője lett. 1997 és 2007 között 7 kötete jelent meg, amelyekből világszerte 450 milliónál több példány kelt el. A köteteket több mint 200 országban adták ki, és 8 nagysikerű film is készült belőlük.

 

J. K. Rowling számos díjat és kitüntetést kapott, többek közt a Brit Birodalom Érdemrendjét, Asztúria Hercege-díjat a Concordia, vagyis a béketeremtés kategóriában, a Francia Köztársaság Becsületrendjét és a Hans Christian Andersen-díjat.

 

Volant nevű jótékonysági alapítványa révén a szerző több jótékonysági ügyet is támogat, de ő a hátrányos helyzetű gyermekeket segítő Lumos jótékonysági szervezet alapítója is.

 

A kiadó idézte is a szerzőt: „Noha a Harry Potter-sorozat – amelyet az Animus Kiadó oly ragyogó fordításban és köntösben jelentetett meg magyarul – megalkotásának minden percét élveztem, következő regényem merőben más lesz. Lenyűgözött a mód, ahogyan a GABO Kiadó tervezi megközelíteni irodalmi pályafutásom új szakaszát, ezért boldogan bízom rájuk új regényem magyar kiadását” – nyilatkozta a közlemény szerint Rowling.

Földes Tamás, a GABO Könyvkiadó ügyvezetője nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy J. K. Rowling őket választotta legújabb műve magyar kiadójának.

Az 512 oldalas könyv szeptember 27-én kerül az angol boltok polcaira. A könyv keményfedeles változatát húsz fontért (hétezer forintnak megfelelő összegért) szerezhetik majd be a britek, míg az elektronikus verziót nagyjából 12 fontért fogják kínálni a szigetországban.

A brit szerző áprilisban bejelentette, hogy egy Harry Potter-enciklopédián is dolgozik, amelynek bevételeit jótékonysági
célokra kívánja fordítani. A különleges lexikonra azonban valószínűleg még jó ideig várniuk kell a Potter-rajongóknak, ugyanis Rowling szavai szerint „meglehetősen időigényes munkáról van szó”.