Már a premier előtt 25 millió dollárt keresett az új Batman-film

Huszonöt millió dolláros premier előtti bevétellel mutatkozott be csütörtökön A sötét lovag – Felemelkedés című új Batman-film Észak-Amerikában, ahol a produkció forgalmazása pénteken kezdődik. Elemzők szerint hétvégi jegyeladásaival rekordot is dönthet Christopher Nolan filmje.

 

A Christian Bale főszereplésével forgatott produkció európai premierje szerda este Londonban volt. A két helyszínen zajlott díszbemutató egyikén, a BFI IMAX mozijában Harry herceg is megjelent a BBC tudósítása szerint.

Észak-Amerikában péntek reggeltől már 4400 moziban játsszák a denevéremberes akciófilmet – értesült a The Hollywood Reporter online kiadása.

Nolan nem térhatású filmet forgatott, elemzők szerint esetleg ez gátolhatja meg a produkciót abban, hogy akkora bevételt hozzon, mint a háromdimenziós Bosszúállók. Emellett a film elég hosszú: két óra 43 percig tart a vetítés. Másrészt egyetlen filmet sem mutattak be korábban annyi – 330 – IMAX-moziban, mint A sötét lovag – Felemelkedést. Nolan nagy rajongója az IMAX-nak, ezért a filmből több mint egy óra IMAX-kamerákkal készült.

A produkciót Nolan Batman-trilógiájának utolsó darabjaként emlegetik. Bale a bemutató előtt többször leszögezte, hogy utoljára öltötte magára a denevérember kosztümjét.

A Batman: Kezdődik 2005-ben, a folytatásaként született A sötét lovag 2008-ban aratott kritikai és közönségsikert. „Először fordult elő, hogy egymás után háromszor alakítottam egy szerepet, a filmek az életemre és a pályafutásomra is nagy hatással voltak” – hangsúlyozta Bale.

A trilógiát záró epizódban számos szereplő visszatér, köztük az Alfredot alakító Michael Caine, a Gordon felügyelőt játszó Gary Oldman és Lucius Foxként Morgan Freeman is. A szereposztásban újoncként tűnik fel Marion Cotillard, Joseph Gordon-Lewitt, Tom Hardy, valamint Anne Hathaway, aki Macskanő bőrébe bújik.

A sötét lovag – felemelkedés július 26-án mutatkozik be a magyar mozikban.