Nyúl zsaru, jó zsaru

Ismét szórakoztató-bombát robbant ott a Disney.

MV5BMTQ4NDk3NDE4MF5BMl5BanBnXkFtZTgwODA5NzIzNzE@._V1__SX1218_SY859_

Társadalomkritika, gyermek bűbáj, krimi és elképesztő animáció. Ez mind benne van a Diseny legújabb animációs filmjében a Zootropolisban. A stúdió folytatja azt a fajta történetmesélést, amit a Hős 6-sal elkezdett.

zootropolis_bari

Ötletes környezetbe helyezte a Disney a legújabb kalandját. Az alapfelállás ugyanis az, hogy van egy emlősök által lakott társadalom. Ahol a legkisebb cickány és a legnagyobb zsiráf is békésen megél medvékkel, rókákkal vagy éppen az oroszlánokkal. Bár ragadozó és préda egymás mellett élnek, és látszólag semmiben sem különböznek a társadalmi berendezkedés szerint. Az egyes fajokat mégis érheti hátrányos megkülönböztetés. A társadalom egyébként pontosan ott jár, ahol a mi XXI. századi közösségünk. Kezdenek feltöredezni a határok, de egy fecske, vagyis esetünkben nyúl, egyelőre még nem nagyon képes nyarat csinálni.

eu_zootropolis_gi_mayor-lionheart_dd8aad13

A történetbe ott kapcsolódunk be, hogy hősünk, a hős nyúllány, Judy Hoppsz szembemenve a társadalmi elvárásokkal szakít családja farmer hagyományaival és beáll rendőrnek. Végül pedig a mega polisz, Zootropolisban egy komoly bűntényt kell felgöngyölítenie. A több elemből összerakott animációs filmben nagyon szépen lavíroznak a gyerekeknek szánt poénok, a felnőtteknek szánt filmes utalások (amiket élvezet egyébként kimazsolázgatni) és a krimi elemei között. Pontosan úgy valósul meg a történetmesélés, hogy egyik se szenvedjen csorbát.

MV5BMTUzMzYxMzAxMF5BMl5BanBnXkFtZTgwMTI5NzIzNzE@._V1__SX1218_SY816_

Az egyes társadalmi csoportok állatokba oltása pedig telitalálat. Amik közül a hivatalnok lassú lajhárok lesznek mindenkinek a kedvencei, ezt garantálhatom. A Zootropolisz tehát a nagybetűs szórakozás az egész családnak. Felesleges és nyálas betéténekek nélkül. A végén pedig ott a sok-sok tanulság a gyerekeknek. Hogy senkit nem szabad megbélyegezni azért ahonnan jött. Sokkal inkább az alapján kell dönteni, hogy ki milyen egyéni erényekkel vagy gyarlóságokkal rendelkezik. Így az is előfordulhat, hogy egy nyuszi nem gyáva, egy róka nem sunyi, a lajhár pedig nem lassú.

zootropolis-nuovo-trailer-14

Értékelés: 8/10. 

Akinek ajánlom: Krimiket és állati alakokba bújt karaktereket kedvelő répa habzsolóknak.

Akinek nem ajánlom: A metropoliszok közbiztonságáért aggódó politikusoknak.