A legnagyobb szemétséget követte el az X-akták

Hogyan lehet így függőben hagyni egy évadbefejezőt?

MV5BODg1MjI0OTk1Nl5BMl5BanBnXkFtZTgwNzA4MTk4NzE@._V1__SX1218_SY816_

Hat rész. Mindössze ennyi jutott. Egy falatnyi mennyország, ami alatt ismét visszacsöppenhettünk az X-akták bizarr, hátborzongató és meghökkentő világába. Ugyanakkor ez alatt a hat rész alatt, kaptunk egy jó kis keresztmetszetet abból, amiért az aktákat annak idején megkedveltük. A készítők pedig még arra is külön figyeltek, hogy egy világ-összeesküvést sejtető keretet adjanak mindennek.

MV5BMjA0MDgzOTgzMF5BMl5BanBnXkFtZTgwNDkzNzY3NzE@._V1__SX1218_SY816_

Kezdtük ugyanis az egész 10. (mini)évadot egy frankó kis hidegháborús idősíkkal bolondított idegentechnika hasznosítással, ami végül az évad utolsó epizódjára csúcsosodott ki. Ismét csak egy olyan témát boncolgatva, ami örök téma a szkeptikusok körében. Mert mi jobb van, mint egy kötelező védőoltásba bújtatott emberiség elleni vírusfertőzésnél, ugye?! Na de vegyük csak szépen sorra, mi is volt az évad zsenialitásának oka.

MV5BNzYyNjY4NzA2Ml5BMl5BanBnXkFtZTgwNTM3MTk4NzE@._V1__SX1218_SY859_

Hát az, hogy ez az X-akták nem akart semmivel sem jobb-rosszabb vagy középszerűbb lenni a korábbiaknál. Mindegyik rész egy-egy sajátságos formát hozott. A kísérletekkel torzított babák, akiket valamiféle szuper fegyverként akartak a későbbiekben használni. Merítve a régi összeesküvés elméletekkel átitatott akták hagyományával. Vagy a gyíkember, aki emberré változott a teliholdkor, és ezzel éppen fityiszt mutatva a rémlegendák hívőinek. Emlékeztetve szintén pár régi, könnyed hangvételű, már-már humoros X-aktára. Ha kedvencet kéne mondanom az évadból az kétségtelenül a ragtapaszorrú ember volt. Pont az a fajta megmagyarázhatatlan, emberfeletti stílus, amitől kiskamaszként a bokámig csináltam össze magam, egy-egy rész nézése közben. És, persze volt egy kis aktuálpolitikai kivetüléssel is bíró epizód, ahol Mulder az évad legmenőbb performanszát adta elő, bevarázsgombázva, vagy bevitaminoza.

A feltámasztott X-akták egyrészt főhajtás volt saját maga öröksége előtt, másrészt pedig egy újabb adag doppingot tolt azoknak, akik szeretik a világ-összeesküvéseket. Bármennyire is tetszett az új évad, kár lenne tagadni, hogy a készítők bizony beleszartak az arcunkba. Hiszen a Maffiózók lezárása óta, nem volt ilyen sorozat lezárás. Abban pedig csak reménykedni tudunk, hogy jön még folytatás és nem éltek azzal olcsó trükkel, hogy a végkimenetelt mindenki döntse el maga.