A fantasztikus kőagy őrnagy

Az új Fantasztikus Négyes filmmel egyetlen egy baj van. Eszméletlenül kiegyensúlyozatlan. Amúgy a Lény végre nagyon király lett.

maxresdefault (1)

Hát hol is kezdjem. 2015, képregény filmek, Fox stúdió, Erő krónikája. Hogy nem lett ebből egy igazán vagány film? Az alapanyag az egyik legrégebbi szuperhős csapat. Amelynek  a karaktereit mindenki nagyon kedveli. Ott van a pimasz Fákja, a melegszívű Lény, az okostojás Mr. Fantasztik és a családot/teamet összetartó Láthatatlan. Annyira markáns a megjelenésük és olyannyira ismertek, hogy nagyon nem is kell bemutatni őket egyetlen képregény rajongónak sem.

Fantastic-Four-Trailer-Photo-Reed-Richards

És pont ez a bajom ezzel az adaptációval. Láttuk már, olvastuk már, tudjuk. Tudjuk, hogy hogyan tettek szert szuperképességekre. Ismerjük a felállást. Miért kell minden egyes képregényhős első filmjének eredettörténetnek lenni? Miért nem lehet csak úgy, belevágni a közepébe? Kit érdekel, hogy ki miért lett és hogyan lett szuperhős? Miért kell a film 2/3-nak arról szólni, hogy egy átlagos/milliárdos/balfék főszereplő egyszer csak más lesz, mint a többi. De nem ő ám az egyetlen, hanem valaki más is szuperképességet kap, csak, hogy ő meg a rossz oldalra áll és hát a film maradék 1/3-ban jól egymásnak kell esniük. A rosszfiú azonban erősebb, mint a jófiú, ám a jófiú akaratereje és ügyessége azonban legyőzi a rosszfiút és még a világ is megmenekül.

Páff – agylövés.

f4_13_a

Az meg külön fájt, hogy az amúgy is könnyed hangvételű és bohókás Fantasztikus Négyes egy amolyan Sötét lovag/Acélember szerű darkos beütést kapott. Értem én az újító szándékot, de hát akkor is.

Teljesen rosszul lett a film egyensúlyozva. A lassú komótos, sőt, szájbarágós kezdés után begyorsul az egész, a vége pedig olyan, mintha a filmkészítőknek gyorsan kellett volna dolgozniuk, mert lejár a munkaidejük és csak ennyi fért bele a végére. Sokat lehetett hallani, hogy a stúdiónak és a rendezőnek, Josh Tranknak nagyon sok nézeteltérése volt. Trank állítólag kezelhetetlen volt és úgy viselkedett, mint egy durcás kisgyerek. De ha még ez így is volt, a nézőt pont, hogy nem kellene, ez érdekelje. A filmen pedig nem kellene ennek meglátszódnia.

fantasztikus-negyes-elozetes-2

Pár pozitívum azért mégis csak volt. Az egyik, hogy a Lény végre tényleg olyan hatással bírt, mintha egy legyőzhetetlen kőtömb lenne. És nyoma sem volt a 2005-ös cosplayes Ben Grimmnek. Bár a jogi dolgok miatt úgysem jön össze, de megnéznék már egy Hulk vs. Lény összecsapást.

A másik pedig Toby Kebbel játéka. Élvezet volt látni őt a vásznon. Lejátszotta az egész bagázst úgy, hogy azt oktatni kellene.

Na, akkor összegezzünk: 

Bár Fantasztikus Négyes nem olyan rossz, mint a híre, azért nem ez lesz életetek Marvel filmje. (A legrosszabb Marvel film címet továbbra is a Szellemlovas 2. birtokolja.) A film sokat ígér, keveset ad. Sekélyes karakterekkel, értelmezhetetlen Fátum motivációval és úgy kb 5 azaz öt perc akcióval.

 Értékelés: 5/10.

screen_shot_2015-06-30_at_7.36.15_pm_large

Akinek ajánlom: Tényleg csak és kizárólag képregény fanatikusoknak. Illetve azoknak, akiket kárpótol a Lény úgy kb 7 percnyi jelenléte a vásznon.

Akinek nem ajánlom: Azoknak, akiknek a Fantasztikus Négyesből hiányoznak Jessica Alba mellei. Ők még csak véletlenül se üljenek be rá.

Amúgy, hova az ördögbe lett a trailerben látható jelenetek kb. fele? Mert, hogy a filmben nem volt benne az tuti.