A Bosszúállók egy olyan drog, amiről nem akarunk lejönni

A geekeknek mennyi eledel lett az Ultron kora. Akcióorgia, megannyi képregényes karakter és a mézesmadzag.

MV5BMTU3NjU0OTUxNl5BMl5BanBnXkFtZTgwODIwMjQ0NTE@._V1__SX1218_SY816_

Egy valamit akkor már most az elején tisztázzunk. Már csak a fanyalogók miatt is, akik a képregény filmes áradat miatt panaszra nyitják a szájukat. Bár a világ nagy része nagyon is rákattant a filmes iparág ezen termékeire, azért ez mégis csak annak a rétegnek szól, akik olvassák, ismerik és szeretik a képregényeket. Szóval, leegyszerűsítve, ez igazából Hollywood szegénységi bizonyítványa, hogy nem tud ezek mellett a – valljuk be – egyszerű és szórakoztató filmek mellett eredeti ötletekkel is előállni. Ez legyen az ő bajuk, mi meg örüljünk most Ultron korának.

MV5BOTAzNjg3NDI4N15BMl5BanBnXkFtZTgwMDcwMDcyNTE@._V1__SX1218_SY816_

A Marvel folyamatosan bővülő univerzumában egy újabb fejezet készült a nagy végső eposzhoz. Hogy ilyen szépen és egymásra épülve készülnek a filmek, csak az fáj igazán, hogy a teljes Marvel csapat egyelőre nem fog összeállni. Pedig akár a folyamatosan kibontakozó Végtelen háború, akár a lassan forgatását kezdő Polgárháború igazi csihi-puhi lenne. Érjük be ennyivel és így sem kell kis étvágyúaknak lennünk.

MV5BMTU2MTgyNjQxM15BMl5BanBnXkFtZTgwMzIwMjQ0NTE@._V1__SX1218_SY816_

A Bosszúállók második filmje épp olyan, mit amilyennek egy folytatásnak lennie kell. Sötétebb, komorabb, ugyanakkor sokkal több akciójelenettel van dúsítva elődjéhez képest. Ami pedig igazán dicséretes, hogy a megannyi karakter szerepeltetésének ellenére sem lett túlzsúfolt a film. Whedom olyan mértani pontossággal lavíroz az egyes szereplők között, hogy semmiféle hiányérzetet nem hagynak. Ugyanakkor mégis a film hagy időt arra, hogy sokukról még többet tudjunk meg. Elmélyít bizonyos kapcsolatokat. A film egyébként nem csak a szereplők terén marad meg az aranyközépúton, de történetmesélés is bőven elbírja, hogy hol a legkomorabb drámákat idézze, hol pedig vígjátéki elemekkel operáljon.

MV5BMTQ1Mzk3Mzc1NV5BMl5BanBnXkFtZTgwMTIwMjQ0NTE@._V1__SX1218_SY859_

A Marvel Phrase II. (Vasember 3, Thor: Sötét világ, Amerika kapitány: Tél katonája, Galaxis őrzői) különálló filmjei már az Ultron korát építették fel, ez a film sem lesz egy, a történetfolyam végére pontot tevő alkotás. Mert még arra is jut idő, hogy felvezessék a Thor 3-at és a Bosszúállók következő bevetését, a Végtelen háborút.

MV5BMTc3MDc0NDkzOV5BMl5BanBnXkFtZTgwNjIwMjQ0NTE@._V1__SX1218_SY816_

Összefoglalva

Az Utron kora méltó folytatása lett az első Bosszúállók filmnek. Sok akcióval, humorral és karakterfejlődéssel. A Marvel egyik jobb ellenségével, a legyőzhetetlen Ultronnal. Most egy ideig csak moziban keressetek!

Értékelés: 10/10.

Akinek ajánlom: Most ide mit is írhatnék? A robotpáncélt viselő, zöld szörnyé változó, szuperkatona és félisten fanoknak.

Akinknek nem ajánlom: Hát, Veronikáknak csak fenntartásokkal. Egyébként pedig az esendő szuperhősöket látni nem akaróknak sem. De nagyon nem.

MV5BMjAzMTc2MzI5NF5BMl5BanBnXkFtZTgwMjMwMjQ0NTE@._V1__SX1218_SY816_

Trivia

Ultront a Marvel eredeti képregényes történetfolyama szerint Hank Pym, vagyis a Hangya teremtett

Higanyszál és Skarlátboszorkány jogain osztozik a Marvel és a Fox. Így lehet az, hogy az X-Men: Eljövendő múlt napjaiban és az Ultron korában másféle eredet történettel és más más színésszel láthattuk őket.

A Marvel füzetek szerint Higanyszál és Skarlátboszorkány Magnetó gyerekei.

Higanyszál a film első jelentében Hummel melegítőben feszít.

A film forgatása alatt Scarlett Johansson terhes volt, így az ő jelenetit kellett először felvennie a stábnak. A színésznő pocakját pedig CGI-val tüntették el azokban a jelenetekben, ahol nem segíthetett a test dublőr.

Stan Lee cameójának végén hallható kiáltása, az „Excelsior”, ugyanaz a szó, amivel a Marvel képregények végén található levelezési rovatát szokta zárni.

Tony Starkot 5. alkalommal ragadják torkon a Marvel filmes univerzumban.