A soha meg nem öregedés krónikái

Sem a vámpírok, sem a hős szerelmes nem öregszik a heti mozibemutatókban. Amúgy valaki tudja merre van Afrika?

MV5BMjQwNjA2MjAwM15BMl5BanBnXkFtZTgwNzk2NzM3NDE@._V1__SX1218_SY859_

A héten ismét csak egy mozira kell fókuszálnunk, amennyiben friss, új filmeket szeretnénk nézni. Az Agora-Savaria Filmszínházban azonban 4 film is felkerül a menüre.

Röhögés, orrvérzésig

Hétköznapi vámpírok – Az idei év egyik legviccesebb filmjének ígérkezik, Taika Waititi és Jemaine Clement filmje. Az alkotás egy tulajdonképpeni játékfilm, dokumentumfilmes elemekkel. Egy stáb engedélyt kap, hogy négy vámpír életét nyomon kövesse, akik pedig élik a hétköznapjaikat. Bulizni járnak, isznak, csajoznak vagy éppen egymást ugratják. A film előzetese engem meggyőzött, és hát azért valljuk be a Titanic Filmfesztivál közönsgédíja is elég jó kis ajánlólevél. Arra azért kíváncsi leszek, hogy a film egyelőre még no name szereplőit elbírja-e az izmos történet, mert ugye a mozinézők többsége csak akkor ül be egy filmre, ha a plakáton ott virít valamelyik A listás sztár neve.

Az örök élet terhe

Adeline varázslatos élete – A történetet nagyjából ismerjük, már elég sokszor foglalkozott vele a filmes szakma, hogy milyen is az, ha valaki nem öregszik meg, ám a körülötte lévő világ folyamatosan változik és elmúlik. Adeline egy autóbalesetben változott meg annyira, hogy nem fog rajt az idő. Ez pedig amilyen jól hangzik elsőre, annyira tragikus is lehet. A családja, a barátai, a későbbi szeretői is mind, mind itt hagyták már, és új szerelmeire is ugyanez a sors vár. Ha csak, egy férfi kedvéért, meg nem próbál változtatni lassan egy évszázada tartó fiatalságán. Ígéretes, romantikus dráma, Blake Livley-val és többek között Harrison Forddal.

Francia romantika 

Gemma Bovery – Hős szerelmes, francia eposz. Hát ez kellett még a tavaszi zsongáshoz nekünk. A film egy különös párhuzam, a jelen és Flaubert regényalakja, Bovaryné között. Egy normandiai falucska pékmestere, Martin és a faluba frissen érkező Gemma Bovery kapcsolatát mutatja be a film. A pék ugyanis a fejébe veszi, hogy a nőt, aki olyan tragikus sors felé szalad, mint a regény szereplője, neki kell megmenteni. Martin cselekedeti azonban nem biztos, hogy mindig a helyes irányba tartanak.

 Na milyen volt Afrika?

Sam – Kismadár nagy kalandja – És ha már franciák, akkor még egy darab tőlük a végére. Méghozzá egy animáció, csak, hogy a kicsiknek is jusson még valami. Ezúttal a vezetői szerep nehézségeiről és a döntések súlyáról kapnak ízelítőt a gyerekek. Sam ugyanis annak ellenére kényszerül vezetni a családját, hogy ő maga még soha nem tette meg az utat a távoli Afrikába, sőt, a fészekbe ő volt a legkisebb, anyámasszony katonája. Aki a Disney, Pixar vagy DreamWorks animációkhoz szokott azoknak ez a film eléggé másodvonalbeli lesz, nem is ajánljuk másnak, csak tényleg a legkisebbeknek. 6 év felett már be lehet rá ülni.