Lufiember ilyen jól még nem szórakoztatott

A Hős6os a legjobb évvégi családi kikapcsolódás. Sírás, nevetés, akció, izgalom, mikrobotok.

Big-Hero-6-Movie-Reviews1

Az év végi nagy családi mozimaratonra jött ki a Disney legújabb animációs filmje, a Hős6os. Robotok, elsőként ez jutott eszembe. A robotok pedig bármennyire fiúsak, mégsem a szívem csücskei. Na, de aggodalomra semmi ok. Magas szintű Disney varázslat, könnyek és nevetés.

MV5BMjM2OTk4OTMwMl5BMl5BanBnXkFtZTgwMTI1ODEwMzE@._V1._CR3,123,929,383__SX1857_SY860_

Lakoma

Hála az égnek, a Disney is követi azt a fajta trendet amit a Pixar vezetett be és aztán meg is tartott most már évek óta, hogy a nagy mozi előtt van egy kisfilm. Kvázi felvezetőnek. Hát kérem, a Lakoma címet kapott animációs gyöngyszem a maga kis 6 percével annyira tökéletes, hogy kihagyni vétek lenne. Nekem egyébként a Fel! szó nélküli 10 perce jutott eszembe Carl és Ellie felnőtté válásának majd megöregedésének története. Itt is épp annyira szavak nélkül viszik végig a sztorit, apró kis utalásokkal, amik így is nagyon jól működnek. Egy pár története egy boston terrier szemén, akarom mondani gyomrán keresztül. Csillagos ötös, engem megvett kilóra.

d8ed22ee860790f58ad96cf0266b861457b9c7ed

Lufiember

Hála az égnek, hogy a Disney animációk már egy jó ideje felhagytak azzal, hogy faék egyszerű sztorival etessék meg a gyerkőcöket és az őket kényszerűségből a moziba kísérő szülőket. Szóval nem az van, hogy gonosz, jó. A jó úgyis győz majd, a gonosz meg meglakol. Most egy igazi krimit kapunk, nyomozással, izgalommal akcióval és lebilincselő látványvilágú mentőakcióval fűszerezve. De ezzel együtt egy családdráma is benne van a történetben.  Szóval kapunk mi mindent, sírást, kacagást, tenyérizzadást. Ami a film legnagyobb erőssége az a családi kapcsolatok bemutatása. Egy olyan féle film ez, ahol ugyan megvan minden körítés ahhoz, hogy a Happy Mealhez legyen majd mit adni az elkövetkezendő fél évben, ugyanakkor mégsem ez a lényeg.

Yokai_BigHero6

Főhősünk Hiro egy fiatal zseni, akinek a robotika a kisujjában van. Testvére, Tadasi szintén ügyes a területen. Tökéletes testvéri kapcsolat az övék, egészen addig, amíg Tadasi egy balesetben meg nem hal. Nem szokásom spoilerezni, ám ennyi kellett ahhoz, hogy megértsük a Disney mennyire bátor volt, amikor bele merte vinni a gyász vonalat a moziba. Fájóan keveset beszélünk róla, teljesen tabu a dolog. És most nem arról írok, hogy a készítők kiírnak egy fontos karaktert a történetből, mint annak idején az Oroszlánkirályban Mufasát. Hanem a veszteség komoly megélése és annak feldolgozása. Hogy miként is része az életnek a halál és hogyan lehet egy testvér, egy családtag elveszítését megélni és feldolgozni.

BIG HERO 6

Hősök mindenütt

A mélyebb rétegeken túl azonban mégis csak az egyik lényeg a robotok és a szuperhősök. Akik egy komoly nyomozást kezdenek meg egy rejtélyes kabuki maszkos figura után. Autósüldözéssel, szuperkütyük csatasorba állításával, a mostani képregényes trendeknek egy kicsit fityiszt mutatva vesz lendületet a film és a csúcsponton túl is kapunk még feszültséget. A látványvilág pedig egyenesen lebilincselő. Tokió hagyománytisztelő építészeti stílusa és San Francisco jellegzetes elhelyezkedése és a kettő vegyítése már bombatalálat. A japán elemek beemelése egyébként a film többi stílusára is hatással van. A hősök öltözete, a robot ruhája, mind-mind anime hatású, ami csak még coolabbá teszi az egészet.

big_hero_6_h_2013

Összegezve: A Hős6os egy kiváló látványvilágú, több rétegű történettű, nagyon szórakoztató családi mozi. Ami éppen úgy megkönnyeztet és izgalomban tart, mint ahogy meg is nevettet.

Értékelés: 9/10.

Akinek ajánlom: Az egész családnak. És, hogy ne legyek közhelyes, azoknak is, akik odavannak a techkütyükért és esetleg nem tudott még feldolgozni egy halálesetet.

Akinek nem ajánlom: A robotika vezető mérnökeinek. Bosszantó lesz majd látni, hogy egy 15 éves gyerek micsoda találmánnyal rukkol elő.