Dumb és Dumber és Dumber és Dumb

Jön a 20 évvel ezelőtti vígjátéksiker folytatása, Ridley Scott Mózes-filmje és egy Paddington nevű medve. Itt a heti filmes ajánló.

125634_gal

Abszolút érezhető, hogy a karácsonyi hajrába fordultak a filmes premierek. Elég jó a heti választék is. Tessék választani, ha tudnak.

Dili bogyók

Dumb és Dumber kettyó – Kinek kell bemutatni a Dumb és Dumbert? 1994-es az eredeti film, legalább ugyan ennyiszer láttam, és legalább ugyanennyit nevettem minden poénon újra-és újra. Fraida Felcher, Peti papagáj vagy Mr. Samsonite. A mostani film sztorija röviden annyi, most tényleg azt hittétek, hogy le fogom íri. J Irány a mozi! Az egyetlen aggasztó dolog az az, hogy a filmet az USA-ban már előbb bemutatták, mint nálunk és a kritikusok 26%-ra, a nézők 49%-ra értékelték. Na, de kit érdekel. Mi akkor is imádni fogjuk!

Kettéválasztja

Exodus – Istenek és királyok – Ridely Scott nem nagyon szarozik mostanában, egy év/film sebességgel hasít. Most egy olyan történethez nyúlt, amiben igazán újat mondani nem lehet, hiszen mindenki ismeri Mózes történetét. Amiben esetleg tud újat mondani az a megvalósítás, a mesélés módja, a látvány. Egy előzetes magyar kritika azonban azt emlegeti, hogy az 1998-as Dreamworks animáció, az Egyiptom hercege több ötlettel és tökösséggel volt megalkotva, mint most az Exodus. Ridley mi lett veled? Hol vannak az Alienek, a Szárnyas fejvadászok vagy a Gladiátorok. Azért pocsék filmről messze nem beszél senki, egy tisztességes iparos munkát azt kapunk.

Egy medve Peruból

Paddington – Az angol nyelvterületen az egyik legnépszerűbb gyerek irodalmi alak az 1956-ban „született” a medve, akit Paddingtonnak hívnak. A mackó sikeres külföldi pályafutása ellenére hazánkban csak 2009-ben kapta meg első magyar nyelvű megjelenését, ami két kötetet, a sorozat legelső és legutolsó darabját jelentette. Lehet, hogy a gyermekirodalomban én vagyok egy kissé járatlan már, ugyanakkor mintha nálunk kicsit sovány lenne Paddington medve hátszele. A brumi mögött álló 58 sikeres év bőven indokolta a mozifilm megszületését, azt is könnyen elhiszem, hogy a magyar közönség el fogja kerülni a CGI maci ügyetlenségeit. Az biztos, hogy az alkotógárdában ott van az a Michael Bond, aki a maci karakterét kitalálta, így az igazi Paddington rajongóknak nem lehet majd oka panaszkodni az alapmű hűségre.