Őrült, idióta száguldás a galaxis szegleteibe

Laza, vicces, kalandos, akció-dús és formabontó. A Galaxis Őrzői bátor vállalkozás volt, de bejött.

MV5BMTk5NDMxMjI2Nl5BMl5BanBnXkFtZTgwMDEwMDMyMTE@._V1__SX1857_SY884_

Azt gondolom, alapjában véve két félre lehet osztani a mozi nézőket. Vannak akik már nagyon utálják a képregény filmeket és vannak azok akiknek csillapíthatatlan étvágyukat egyszerűen nem lehet kielégíteni. Nos, a MARVEL úgy gondolkodik, hogyha a képregény füzetek évtizedes történelmében bevált a karakterek mozgatása az egyes történetekben, akkor miért ne használhatnák a filmekben is ugyan ezt a stratégiát. A dolog bevált és nem voltak restek a meglévő mozis univerzumot még tovább bővíteni, egészen a galaxis pereméig.

MV5BMTkxMjA2Mjk2Ml5BMl5BanBnXkFtZTgwNzYxOTMyMjE@._V1__SX1857_SY927_

Ugyan Marvelék legutóbbi Thorral már feszegették erősen a határt, most úgy húztak át rajta mint sebességmámoros kamionos Záhonynál. A Galaxis Őrzői ugyanis a kezdő 5 percet kivéve egy pillanatra sem tér ki a Föld nevű bolygóra, sokkal inkább kalandozunk Csillagok háborújásan a végtelen űr minden szegletébe. A film egyébként remekül vegyíti az India Jones kalandos történetmesélését, a már említett Erő filmek galaktikus sokszínűségével, közben kapunk egy kis Remény rabjait és annyi akciót, hogy akár még télire is rakhatunk el belőle.

MV5BMTM5ODMxMTYwNl5BMl5BanBnXkFtZTgwMDAwMDMyMTE@._V1__SX1857_SY884_

Egy cseppet sem izzadság szagú sem a történetmesélés, sem pedig a karakterek szintjén, pedig aztán. Ha van szélsőségekben kibontakozó karakterformálás, akkor az Őrzők tobzódnak ebben. Választékos szókinccsel beszélő őrült mániákus, kisebbségi komplexusos, ám de kiváló stratéga mosómedve, egy butácska, de nagyszívű fa valamint egy törékeny női testbe bújtatott tömeg mészáros. Egyszerűen zseniális párosítások. A főszereplő Űr lord pedig a legimádnivalóbb űr zsivány Han Solo óta.

MV5BOTEyMzE4ODA3M15BMl5BanBnXkFtZTgwOTgxOTMyMjE@._V1__SX1857_SY884_
Ami a film egyetlen hibája, hogy a műfajt kedvelő, ám a képregényekben annyira nem jártas nézőknek kicsit nehéz kiigazodni, hogy ki kivel van. (Háttéranyagnak ajánlom, a Kingpin kiadó gondozásában nemrég megjelent Végtelen hatalom című füzeteket.) Ettől függetlenül ismét egy minőségi darabot kaptunk Marveléktől.

MV5BMjM3MDE1OTY1NF5BMl5BanBnXkFtZTgwODAwMDMyMTE@._V1__SX1857_SY884_

Összegzés
A Galaxis Őrzői egy olyan képregény film, ami megköveteli, hogy engedd szabadon a fantáziád, cserébe viszont feledhetetlen karaktereket, eszméletlenül jól háromdésített akciójeleneteket, vicces szkeccseket és egy újabb mozaikot kapsz a Marvel filmes univerzumában. Tessék folytatni!

MV5BMTUwMDk2Mzc3Ml5BMl5BanBnXkFtZTgwMzcxOTMyMjE@._V1__SX1857_SY884_

Értékelés: 10/10

Akiknek ajánlom: Olyanoknak akik eddig hiányolták a beszélő fákat és mosómedvéket a Csillagok háborújából. Illetve azoknak, akik szerint a MARVEL eddig túlságosan földhöz ragadt volt.

Akinek nem ajánlom: NASA űrkutatóknak, akik szerint még a Hold sötétebbik oldala sem rejthet semmiféle civilizációt.

MV5BMTY3NjY1MjY4Ml5BMl5BanBnXkFtZTgwMjgxOTMyMjE@._V1__SX1857_SY884_

Trivia

Nos ez eléggé spoileres lehet, szóval csak óvatosan.

– Az Űrlord magyar hangja az a Miller Zoltán aki az idei Iseumi Szabadtéri játékok Rómeó és Júliájában Lőrinc barátot alakította. Korábban pedig az Evita mesélője volt, szintén a Játékokon.

– A Gyűjtő elsőként a Thor – Sötét világ extra jelentében tűnt fel, ahol az azgardiak egy a Galaxis Őrzőinek történetében szereplő kőhöz hasonlót vittek el neki.

– Thanos első filmes megjelenése a Bosszúállók extra jelenetében volt látható. Ott csupán hátranéz a válla fölött és elmosolyogja magát.

MV5BMTQwODgyMTc3MF5BMl5BanBnXkFtZTgwMTkxOTMyMjE@._V1__SX1857_SY884_

– A gyűjteményben láthatunk sötét tündét, csituri harcost, feltűnik Cosmo a CCCP feliratú kezeslábasban feszítő űrkutya valamint az extra jelenetben Howard a kacsa.

– Howard a kacsa megjelenése nem kis örömöt okozott a képregény fanok között. Bár a Marvel mocskos szájú karaktere 1986-ban kapott egy egészestés filmet George Lucas tálalásában, a végeredmény annyira silány és az alapanyaghoz hűtlen volt, hogy a nézők szinte paradicsommal dobálták meg a vásznat.

– A filmen látott Galaxis Őrzői csapatot 2008-ban rakta össze a MARVEL. Az eredeti gárdát, 1969-ben láthatta először a képregény olvasó tábor. Majd az a sorozat 1995-ig futott.

– Stan Lee ebben a filmben is feltűnik. Mordály célpont keresése közben lehet látni a legendás MARVEL vezért.