A nagymester tarolt a hongkongi filmfesztiválon

A hongkongi filmfesztivál tizenkét díját zsebelte be Vong Kar-vaj filmrendező A nagymester című filmje vasárnap este.

216244-the-grandmaster-movie-review-wong-kar-wai-ip-man-film

A Bruce Lee mesterének, Ip Mannak az életét bemutató alkotás a legjobb film, a legjobb rendező, a legjobb színésznő, a legjobb forgatókönyv és operatőr díját is elhozta Ázsia egyik legnagyobb filmfesztiválján. A legjobb színésznőnek választott Csang Csi-jinek ez a kilencedik díja filmbéli alakításának elismeréseként.

 

A fesztiválon harmadik alkalommal a legjobb rendező díját elnyerő Vong az átadón úgy fogalmazott: a hongkongi filmipar olyan, mint a kungfu, bízni lehet benne. A 2013-ban bemutatott film Vong Kar-vaj eddigi legnagyobb bevételt hozó munkája: Hongkongban több mint 21,1 millió hongkongi dollárt (591 millió forint), Kínában 312 millió jüant (11 milliárd forint) hozott, de azt a világ több országában – többek közt az Egyesült Államokban – is bemutatták.

 

A nagymester mellett a szintén harcművészetet központba állító A verhetetlen című film nyerte el a zsűri tetszését, amely a legjobb színész díjával annak főszereplőjét, Nick Cseungot díjazta.

 

Életművéért a Jet Li első filmjét is rendező Cseung Jam-jimet tüntették ki. Ő az első rendező, aki hongkongi-kínai koprodukciót tudhat magáénak.

A díjátadón Jackie Chan házigazdaként vett részt, s a világhírű színész arról panaszkodott: munkásságának öt évtizede alatt egyszer sem kapott elismerést a hongkongi filmfesztiválon.

-mti-