A kapitány végre felnőtt

A Tél katonája igazi zúzda. Bad ass Nick Furyval, dögös Fekete özveggyel és fél idiótából igazi vezérré lett Amerika kapitánnyal.

15-action-packed-photos-from-captain-america-the-winter-soldier

A Marvel filmek az első fázisban (Maga a stúdió nevezte így az első Bosszúállók film előtti karakter mozik korszakát.) még nem igazán akartak lemenni az egyes szereplők személyiségének alsóbb rétegeibe. Leginkább azzal voltak elfoglalva, hogy a nézők és a képregényeket nem olvasott, de a képregényes világra nyitott közönségnek bemutassák azokat az alakokat, akikből aztán minden idők egyik legjobb szuper groupját és nem mellesleg a filmes bevételek szintjén, szintén az egyik legnagyobb durranását összehozhatták. A második fázisban aztán már arra is kerítettek időt, hogy elidőzzenek az egyes figuráknál és bemutassák azok személyiségeinek gyengébb pontjait.

captain-america-winter-soldier-trailer-image-21

A Vasember például a harmadik filmes kalandjában páncél nélkül marad, ami nem csak a fegyverzet hiányát jelenti, de a milliomos playboy nyújtotta kényelmes szerepből is száműzött lesz Tony Stark. Thor félisten ugyan, de a Sötét világban talán még esendőbb lett, mint a földi ember, Amerika kapitány pedig kénytelen szembenézni múltjának démonaival.

Captain-America-The-Winter-Soldier-Sebastian-Stan

Szuperkatonába oltott kémvegyület

 

A Kapitány most aztán, igazán emberére akadt, jelleme pedig eme apró pöccre úgy fejlődik ki, mint pittypangok az első tavaszi napsugárra. A film az első perctől kedve felpörög és az akció – ki kiben bízhat – múlt démonai Bermuda háromszögben keveregve szédít egészen a fináléig. Akinek Thor legutóbbi kalandja túlságosan fantazis volt, az most kihúzhatja magát a realisztikus világmentés vonalán. A Tél katonája ugyanis pont egy olyan James Bond szerű kémfilm főszereplőjévé tette a Kapitányt, amiben a technikai kütyük, a dögös női karakter és az anyaszervezet elárulása a világ legtermészetesebb dolga.

captain-america-the-winter-soldier-trailer-0

Ez a folytatás pedig éppen úgy pörgeti túl az akciót és emeli a történetet egy szinttel feljebb, ahogy azt a hollywoodi oktatóanyagok megkívánják. Sokan panaszkodtak, hogy a Kapitány első kalandja kissé elavult volt. Most azonban 2014-hez igazítva szupergyors harci snittek, vérre menő közelharcok és giga tűzijátékok szórakoztatnak. Közben pedig a film közel negyedében képtelenség eldönteni, hogy kinél is van az igazság. Ki az, aki a másik előtt vagy mögött jár egy lépéssel. A sztori lebegtetése mellett pedig még egy igazán telitalálat virít a film lőlapján. A színészi játék.

captain-america-the-winter-soldier-will-lead-right-into-age-of-ultron

Samuel L. Jackson maga a megtestesült bad ass mother fucker, Nick Fury bőrébe bújva pedig a legpengébb világőrző, akit csak kívánhat magának az emberiség. Nem először látjuk őt ebben a szerepben, de mégis most tudjuk meg róla-, és mutathatja meg magából a legtöbbet. Scarlett Johansson a filmet végig puccsítva teszi taccsra a rosszfiúkat. Chris Evans pedig túlnő a bárgyú naiv nemzethősből és igazi vagány igazságosztóvá növi ki magát. Robert Redford alázatos asszisztálásával lesz igazán tökéletes a hőskultusz.

tws3

A film tehát egy Marvel adaptált kémtörténet, sok-sok akcióval, robbanással, közelharccal, Scarlett Johansson csöcsökkel és Ezekiel 25,17-el. Aki ezt kihagyja, vessen magára.

Értékelés: 9/10

Akinek ajánlom: James Bond filmeken felnőtt, de képregény olvasás terén is dicső múltra visszatekintő, militarista beütéssel megáldott hobbi motorosoknak.

Akinek nem ajánlom: A Második Világháború után fellépő hidegháborús fegyverkezések és ez időben alakult kémszervezetek szakértőinek.

Tudom nem kéne ezzel ismét előhozakodnom, de ez egy Marval film, így extra jelentben sem lesz hiány. Nem egy, két jelenet is van a stáblista közben.

captain-america-the-winter-soldier-official-trailer-01

Trivia

(Csak óvatosan az alábbi sorok olvasásával, hiszen erősen spoileres lehet.) 

–  A HYDRA felsorolt ellenségei között ott van Bruce Banner és Steven Strange is. Előbbit már ismerhetik a Marvel filmek rajongói, hiszen ő Hulk. Dr. Strange azonban egyelőre még nem kapott saját filmet, pedig ő minden idők leghatalmasabb mágusa. A Marvel konkrét kijelentést még nem tett, de erősen lebegteti, hogy hamarosan ő is saját filmet kap és beleszövik a Cinematic Universbe.

– Nick Fury sírfelirata, az Ezekiel 25,17, „Az igaz ember járta ösvényt…” Samuel L. Jackson Ponyvaregényben elnyomott, minden kivégzés előtti utolsó nagy monológja.

– Az első plusz jelentben feltűnt ikrek, Skarlát boszorkány és Higanyszál, az X-Menből ismert Magneto fia és lánya. A karakterek jogain azonban osztozik a Disney és a Fox, így fordulhat elő az, hogy Higanyszálat két különböző színésszel eljátszatva felvonultatják a következő X-Men filmben, az Eljövendő múlt napjaiban és a Bosszúállók: Ultron kora című filmben is. A Tél katonája utáni első extra jelenet egyébként már ez utóbbi filmet készíti elő.