A Jégvarázs lett a filmtörténet legnagyobb animációs kasszasikere

A  mesefilmre eddig összesen 1,072 milliárd dollárért (239 milliárd forintért) váltottak jegyet a nézők világszerte.

Jegvarazs-Sven_Trailer_Frame

A korábbi csúcsot a Toy Story 3. című animáció tartotta, amely 2010-ben összesen 1,063 milliárd dollárt (237 milliárd forintot) kasszírozott a mozikban – emlékeztetett hétfőn a BBC News.

A hókirálynő című Hans Christian Andersen-mese nyomán készült film november 27-én debütált az észak-amerikai mozikban, a magyar bemutató december 5-én volt.

A produkció rekord bevételéhez az észak-amerikai jegyeladások 398,4 millió dollárral (89 milliárd forinttal), a nemzetközi piac pedig 674 millió dollárral (150 milliárd forinttal) járult hozzá.

A családi mozi több mint három hónapig tartotta magát az amerikai és kanadai jegyeladások alapján készülő tízes kasszasikerlistán. Jelenleg pedig már a filmtörténet tíz legnagyobb bevételű filmje között is szerepel.

A Jégvarázs két Oscart is begyűjtött az amerikai filmakadémiától: a legjobb animációs filmnek és a legjobb filmdalnak járó szobrot vitte el.

A The Hollywood Reporter szerint ugyanakkor az új animációs bevételi rekordot komolyan fenyegeti A Lego kaland című produkció előretörése: a február óta játszott filmre világszerte máris több mint 400 millió dollárért (89 milliárd forintért) keltek el a jegyek, és számos helyen, köztük Ausztráliában vagy Németországban még be sem mutatták.

 -mti-