Oscar osztó botrány

10 kategóriában jelölték az Amerikai Botrányt, de miért?

american-hustle

Oké, szögezzük le, hogy lehet én is kicsit nagyobb elvárásokkal ültem be erre a filmre, mint amit az megkövetelt volna. Na de kérem, 10 Oscar jelölés kiosztása azért már valami. A legjobb film és legjobb szereplők (férfi-női, fő és mellék) kategória azért már sejtet valamit. Ugyanakkor arra kellett rájönnöm, hogy a Filmakadémia oly sokat hangoztatott átláthatatlan Oscar rendszere pont azért kétséges, mert ha ez a film sok mindenben szerintük ott van a  legjobbak között, akkor a Philips kapitányt a Bazsi Akadémia ezennel a tavalyi év győzetésnek hirdeti ki, hiszen megtehetem. Na de vegyük csak sorra.

 

 

Főhősünk, a szerep kedvéért már-már torrentei hízáson átesett Christian Bale – akit úgyis mindenki csak Batmenként fog emlegetni – megtalálja álmai nőjét, aki nem csak szép de nagyon okos is és örömmel segít neki, hogy csalásait a tökéjre fejlesztve szépen megszedje magát. Ekkor azonban lekapcsolja őket az FBI és egy feltörekedni kívánó ügynök, aki – csakúgy mint csaló társai – nem nagyon válogat az eszközökben a lényeg, hogy karriert fusson be és ki tudjon törni addig silány életéből, ami anyuci szoknyájából és a beletörődésből állt. Na és ez az a pont, ahol számomra a történet döcögni kezd. Anélkül, hogy spoilereznék megpróbálom vázolni a problémákat.

new-images-from-the-hobbit-american-hustle-and-the-monuments-men-142354-a-1375953418-470-75

1. A svindelerek a kisembereket becsaphatják de, hogy a dörzsölt politikusok is annyira hülyék legyenek ez esetben, hogy simán bekapják a horgot, az kissé kétséges.

2. Úgy halásszák a korrupt államatyákat, hogy csapdába csalják őket. Ha nem lenne a csapda, akkor lehet, hogy nem is lennének a politikusok sárosak?

3. Hogy lehet, hogy egy nagy nevekkel teletűzdelt tévéfilm 10 Oscar jelölést kap?

650x433xamerican-hustle-jennifer-dress_jpg_pagespeed_ic_N7bAEPibxm

Mert, hogy Jennyfer Lawrence ismét zseniális az kétségetelen. Annyira kiszámíthatatlan egyszerre kretén és szexi és végzet asszonya, hogy „Ez oszt igen”. Na de a faarcú Bale és a kretén Cooper egysíkú játéka miért emelkedik ki a tavalyi mezőnyből, az számomra még mindig rejtély. Amy Adams, na ő egy másik tészta. Az csak egy dolog, hogy én nem igazán tudok rá úgy tekinteni, mint aki ujja köré csavarva tudja mozgatni a férfiakat de, hogy ebben a filmben van benne valami az kétségtelen. Na meg az is, hogy a jelenetek többségében lespórolták róla a melltartót és ez meglehetősen feldobja a dolgot. De a ciciharcon kívül ő is egy olyan karaktert kapott, amit tisztességes iparos munkával előállít, de annyira nincs benne extra mint a buboréknélküli gépi kólában.

o-AMERICAN-HUSTLE-GIFS-facebook

Maga a film pedig túl hosszú és az indokolatlan. Mert, amikor azt várnánk, hogy az első 8-10 perc után (Ami a hollywoodi szabályok szerint az első forduló pontot köteles meghozni.) kezd egy kicsit bepörögni a film, akkor pont, hogy nem teszi meg. Az alapprobléma megoldásának kibontakozása jó 1,5 óráig halad előre ami közben annyi történik, hogy hősünk lába alól szépen lassan kezd kicsúszni a talaj. Illetve kapunk 5 percre egy óriási alakítást Robert de Nirotól, ami közben végre történik valami, megfagy a levegő.

art-Amy-Adams-American-Hustle-620x349

Az azonban kétségtelen, hogy a film elején felvett tempót végig tartva tudja diktálni a film ami tiszteltre méltó, de 2014-ben talán egy kissé lassú. A vége poén pedig közel sem üt akkorát, hogy ezt végül megbocsájtanánk.

904514-american-hustle

Az Amerikai botrány egy kissé csalódás volt, lassú tempóval, – szerintem – túlértékelt színészi játékkal és sok-sok átütő dudorodó mellbimbóval.

 

Értékelés: 6/10.

Akinek ajánlom: Lékhorgászoknak és azoknak akik kedveleik a ’70-es évek disco stílusát, na ők élni fognak a film alatt mint hal a vízben.

Akinek nem ajánlom: Az Ocean filmeken felnőtt vegytisztítósoknak.