Hongkong A nagymestert, India a The Good Road című filmet küldi versenybe

Hongkong Vong Kar-vaj kínai filmrendező A nagymester (The grandmaster) című alkotását, míg India a Giján Korrea rendezői debütálását jelentő The Good Road című alkotást nevezi a legjobb idegen nyelvű filmek Oscar-versenyébe.

a-nagymester

A nyugaton Bruce Lee mestereként ismert harcművész, Ip Man életének történetét feldolgozó A nagymester című dráma előmunkálatai hat évet vettek igénybe, és maga a forgatás is három évig tartott. A 130 perces kungfu-eposzt január óta vetítik Hongkongban és Kínában. A film augusztus 23-án debütált az Egyesült Államokban a The Weinstein Company forgalmazásában és ez idáig 6,3 millió dollárt hozott a konyhára – adta hírül a The Hollywood Reporter online kiadása.

 

Az Indiai Filmszövetség a The Good Road című alkotást nevezi Oscar-díjra a legjobb idegen nyelvű film kategóriában. Az elsőfilmes Giján Korrea gudzsaráti nyelvű munkája korábban már elnyerte a legjobb játékfilmért járó indiai filmdíjat. A történet Gudzsarát államban játszódik és három csapatnyi ember köré épül, akik „úton vannak, hogy megvalósítsák céljaikat, de az előttük álló 24 órában mindannyian felfedeznek valami teljesen új és váratlan dolgot az életükkel kapcsolatban”.

 

A 16 fős indiai jelölőbizottság több mint húsz film közül választotta ki a versenybe nevezett alkotást. Sokan a cannes-i filmfesztiválon bemutatkozó – és onnan a Kritikusok Hete egyik közönségdíjával távozó – The Lunchbox című filmet tartották a legesélyesebbnek a nevezésre. Ritesh Batra rendezői debütálása a telluride-i és a torontói filmfesztiválokon is nagy sikert aratott.

 

Az indiai mozi történetében eddig mindössze három bollywoodi filmnek sikerült eljutnia az Oscar-jelölésig: Mehbúb Khán Mother India című filmjének (1957), Mira Naír Salaam Bombay! című alkotásának (1989) és Ashutos Gováriker Lagán című produkciójának (2002).

A legjobb idegen nyelvű filmek kategória jelöltjeinek listáját január 16-án hozzák nyilvánosságra, az Oscar-gálát 2014. március 2-án tartják. Magyarország A nagy füzet című filmet nevezte a versenybe.

-mti-