50 éves mindannyiunk barátja, Johnny Depp

Depp sokáig rock zenésznek készült, aztán Nicolas Cage beajánlotta a Rémálom az Elm utcába. Most Hollywood azon kevés színészei közé tartozik, aki nevével garantálja a jegyeladásokat.

johnnydepp1

Isten életesen Johnny Depp! Jutott szembe reggel, amikor a kalendáriumba tekintve megpillantottam a jeles ünnepet. A színész, aki nem hajlandó megválni egyetlen szakadt kalapjától és akkor aki akkor érzi igazán jól magát, ha annyi minden függ róla mint egy karácsonyfáról, ma ünnepli 50. születésnapját. Színész lett, pedig rock zenésznek készült és mindezt a mostanság már gagyi faktora esett Nicolas Cagenek köszönhetjük. Egy kis életút áttekintés mindannyiunk kedvenc kalózánál.

Johnny-Depp-johnny-depp-19373271-1280-960

Depp Kentuckyban született egy négy gyermekes család legidősebbjeként látta meg a napvilágot. Saját bevallása szerint gyerekkori legjobb barátja a nagypapája volt, akit viszonylag korán el is veszített. Tizenöt éves volt, amikor a szülei elváltak ő pedig az alkoholba menekült, hogy megoldja a felszabadult érzelmek okozta sokkot. Ekkor már javában gitározott azon a hangszeren, amit 12 éves korában kapott édesanyjától. Iskolás évei alatt is folyamatosan rock sztárnak készült, még az iskolát is otthagyta, hogy zenélhessen.

J-D-johnny-depp-19014668-1600-1200

Bár később élete úgy alakult, hogy színészként hódította meg a közönséget, a gitártól nem szakadt el. Itt éppen a Karib-tenger forgatása alatt megismert baráttá vált Keith Richardsszal pengetnek egy isteneset a Rum napló after partyján.

A ’80-as években Depp öntörvényű élete megbosszulta magát, munkanélküliként várta, hogy történjen vele valami és történt is. Összeismerkedett egy Nicolas Cage nevű színésszel, aki beajánlotta egy készülő tini horrorba, a Rémálom az Elm utcába. Depp élt a lehetőséggel és kisebb nagyobb mozi, illetve tévé szerepeket kapott ezután, majd jött egy olyan találkozás, ami alapjaiban rengette meg a filmipart.

edward_scissorhands-5

Deppet Tim Burtonnal hozta össze a sors. 1990-ben az Ollókezű Edvárd volt ez első közös filmjük. Ezt pedig még 7 másik követte. Depp néha kissé karikatúraszerű játéka és Burton túláradó látványvilága kiválóan egészít ki egymást. Bár van, akinek a két alkotó közös munkája már a túl sok kategóriába esik, abban szinte kivétel nélkül megegyeznek a mozirajongók, hogy Depp egy másik szerepben nyújtott alakításában egyszerűen nem lehet kifogást találni. Ez pedig az immár 4 mozifilmet és az ötödik megvalósításának tervét hozó Karib-tenger kalózai sorozat Jack Sparrow kapitányának megformálása. A szerep és Depp immár egybeforrtak. Kétségtelen, hogy az egyre inkább kifulladni látszó sorozatot is csak Johnny játéka tudja életben tartani.

donnie-brasco-donnie-brasco-24860072-1200-784

Depp sokszínűségét mutatja, hogy nem csak a könnyed alkotásokban, de a komolyabb drámában is nagyot tud nyújtani. Az Én, Pán Péter és a Fedőneve: Donnie Brasco – amellyel a maffia filmek rajongóinak szívébe is belopta magát – megmutatta, hogy csak, mint egy marionett bábú tudja magát Depp ide-oda rángatni a vásznon, hanem igazi mestere a színjátszásnak.

FILM Depp 2

És, hogy mi jön tőle még? Ami biztos, az az, hogy Magányos lovas című filmjét július 11-re ígérik a magyarországi mozikba. Bár egyelőre még csak trailerek érkeztek a filmből, egyesek már most leírták a kritikát, hogy Depp folytatja az Éjsötét árnyékkal megkezdett ripacshadjáratát és ezúttal egy indiánnak öltözött Jack Sparrowt kapunk. A bemutató után kiderül. Az pedig majd csak 2015-ben, hogy Jack Sparrow valódi visszatérésével meg tud-e újulni a 4. részel az unalom felé irányt vett Karib-tenger sorozat.

johnny_depp_01410

Na de félre fellegek, hisz ma Johnny Deppet ünnepeljük. Boldog 50-ket, mindannyiunk egyik legkedvesebb barátjának!