A vas még sosem volt ennyire emberi (filmkritika)

Tony Stark még mindig pimasz és pökhendi, de most megmutatja emberi, sérülékeny oldalát is. 

new-iron-man-3-still-filmofilia

Kár lenne tagadni, hogy a Vasember a mostanság futó Marvel filmek legkedveltebb alakja. Titka nem csak abban rejlik, hogy mocskosul gazdag és igazából azt tesz amit akar, hanem pimasz, pökhendi stílusa és magabiztos kisugárzása teszi olyanná, amivé mindannyian válni szeretnénk. Egy karakterré a piramis csúcsáról, akiről tudjuk, hogy jöhet bármilyen baj, úgyis ő lesz az, aki megoldja a problémát és válláról egy mozdulattal lesöpörve az út, na meg az leomlott épület porát, a Naplementében gyönyörködve igazi macsó módjára részegre issza magát, hogy holnap ismét egy vállrándítással megmentse a világot. Ettől ő a legtökösebb életre kelt képregényhős és ezért van az, hogy a 2008-as Vasember film világszinten tette magasra a lécet, mind önmagának, mind pedig a többi mozivászonra kívánkozó képregényhősnek. 

IRON MAN 3

A 2010-es folytatás egy másfajta ízt hozott, a képregénybuzik szájában leginkább a menzai mócsingos húst idézte fel, ugyanis elmaradt az az alaptétel amit maga a figura kitalálója és a Marvel univerzum megalkotója Stan Lee vésett kőbe, hogy: Az ellenfélnek mindig hatalmasabbnak, erősebbnek kell lennie mint a főhősnek. Ellenkező esetben az olvasó/néző nem érzi azt, hogy hősünk helyzete kilátástalan, elveszik a drukk, az izgalom, az adrenalin. Nos, itt és most megnyugtatok mindenkit, hogy a Vasember harmadik része nem esett bele ugyanabba a gödörbe, amit a – szerintem egyébként teljesen elfogadható és nézhető – második rész ásott neki. 

iron-man-3-trailer-11-questions-raised-118967

Sőt, a mondjuk így, trilógia záró darabja, szinte követi azt a fajta íratlan szabálysort, amely kimondja, hogy a szálakat el kell varrni, ezáltal pedig egy kerek történetté kell duzzasztani az addigi folyamot. Az igazsághoz azonban gyökeresen hozzátartozik, hogy az egyik szemem sír, a másik pedig nevet. Sír azért, mert a képregényfilm egyenesen szembeköp jó néhány tényt, amelyeket a füzetek már évtizedek óta keményen követtek és a célközönség álmából felriadva is kiabálna magától. Az öröm viszont annak szól, hogy a történet túl tudott lépni önmagán és végre Tony Stark is egy lesz közülünk, akinek olyan emberi problémái vannak, mint Marika néninek a sarki zöldséges standnál. Így aztán még jobban tudunk izgulni a kedvenc playboyunkért, akit mára már a Disney teljesen eltiltott az italtól.

ca-09478_r

A történet egyébként teljesen hozza a Vasember emberré lett figuráját, a briliáns öltetek közé néhol egy-két rozsdafolt befurakodik és az ötletet, hogy egy nyomozós akciófilmbe öntsék ezúttal a vasat az árnyékolja be, hogy a mozinézőnek teljesen nyilvánvaló titok után caplat a mi Tonynk. Ez pedig engem személy szerint egy kissé bosszant. Ettől azonban még a Vasember ismét tökös gyerek és nem is kívánhatott volna ennél jobb harmadik részt a sok piros páncélt a pólóján viselő embersereg. 

iron_man_3_paltrow

Működik a Jing és Jang, Robert Downey Jr. briliáns szereplőtársakat kap játszópajtásnak. Guy Pearce, de főleg Ben Kingsley lubickol a karakterében. Zseniális fő gonosz ezúttal a Vasember ellenfele. És hiába hoznak egy kissé szokatlan húzással egy gyereket is a sztoriba, egészen jól működik a dolog, még ha eleinte kissé nehéz is elvonatkoztatnunk Ötvös Csöpitől. Ami pedig a végső lökést adja a filmnek, hogy zseniális poénokkal lendíti át a nézőt a nehéz perceken. 

Akinek ajánlom: Minden képregénybuzinak, akinek úgysem kell ajánlani, mert vágták már a centit, hogy végre beülhessenek a moziba Tony legújabb kalandjára.

Akinek, nem ajánlom: Hetediken és Bárányok hallgatnakon felnevelkedett, körömrágós-nyomozós-thrillert váró kiscserkészeknek.

ironman3Thumb

Epilógus 

Ha valaki a Vasember-Hulk-Thor-Amerika kapitány-Bosszúállók-Csodálatos Pókember alatt nem tanulta meg, hogy egy Marvel filmet végig kell várni a plusz jelenetért az vessen magára és rohanjon haza septibe a vetítőteremből.

A Vasember hárommal lejárt Robert Downey Jr. szerződése. Ami biztos az az, hogy a Tony Stark története a 3. Vasember filmmel nem ért véget, hiszen 2015-ben jön a Bosszúállók 2.része. Arról nem is beszélve, hogy a Disney nem az a fajta cég amelyik hagyja a fejőstehenet levágni, így önálló filmet is egészen biztosan kap majd a Vas. 

A cég már megszellőztette, hogy ugyan szeretnék a szériát Robert Downey Jr.-ral folytatni, ám mivel annak fizetése lassan egy harmadik világbeli ország költségvetését súrolja, nehéz lesz vele egyezkedni. A Bosszúállókért például 50 millió dollárt tett zsebre mivel a szerződése tartalmazott egy olyan passzust, amely szerint minden olyan film bevételéből részesedést kell neki fizetni, amelyben ő játssza Tony Starkot. 

A Disney azt is elképzelhetőnek tartja – ha a rajongók egyelőre nem is – hogy Tony Starkot James Bondosítsák, vagyis egyes szériánként más-más bújna majd a páncélba.