Oscar-díj – Végzős brit animációs filmesek megverhetik a Disneyt?

A Disney produkciója ellen versenyez a rövid animációs filmek mezőnyében a Head Over Heels című munka, brit végzős filmiskolások alkotása. 

http://www.youtube.com/watch?v=eMJ4fTb6K1o

A helyzet kísértetiesen hasonlít Nick Park első animációjának sikertörténetére: a brit Nemzeti Film- és Televíziós Egyetem (NFTS) hallgatója 1989-ben a Wallace és Gromit: A nagy sajttúra című rövidfilmjével került be az Oscar-mezőnybe. Park akkor nem vehette kezébe az aranyozott Oscart, de azóta már négy szoborból áll az Oscar-gyűjteménye – idézte fel a The Guardian online kiadása. 

A Head Over Heels alkotói szintén az NFTS diákjai. A Timothy Reckart rendezésében készült animáció producere Fodhla Cronin O’Reilly volt. Park szerint munkájuk „olyan rendkívüli drágakő, amely ritkán bukkan elő”. Az egyszerű ötlet leleményesen bontakozik ki. „Nem lep meg, hogy díjakat nyertek a filmmel. Nagyon megérdemlik” – hangsúlyozta Park. 

http://www.youtube.com/watch?v=f3WVAR1McO4

A 11 perces animációt elenyésző költségvetésből készítették a végzős filmiskolások. A csupa szív alkotás mégis megtalálta az útját az Oscarhoz: vasárnap a Disney filmstúdió fekete-fehér Paperman című munkája, valamint az Adam and Dog, a Fresh Guacamole és a Maggie Simpson „in The Longest Daycare” című animációk elől viheti el az amerikai filmakadémia díját. 

http://www.youtube.com/watch?v=w4WlvMrPb3I

A Disney állítólag a filmakadémia szabályait megszegve online teljes egészében hozzáférhetővé tette animációját. Válaszul a Head Over Heels alkotói filmjük egyes jeleneteit Valentin-napi e-mail üdvözletként postázták szét. 

O’Reilly – aki már Kaliforniában készülődik a vasárnapi hollywoodi Oscar-gálára – úgy vélte, azért lett olyan népszerű rövid animációjuk, és váltott ki olyan erős reakciókat, mert egyetemes történetet ábrázol. Egy házaspárról szól: férj és feleség egy házban élnek, de érzelmileg távol egymástól és elkülönülve. Képtelenek egymással szót érteni, mivel különböző szabályok szerint élnek: egyikük a földön jár, a másik a plafonon. 

A stop-motion technikával született gyurmafilm a 26 éves O’Reilly és a vele egyidős Reckart vizsgamunkája. A koncepció Reckarttól származik, a történetet viszont együtt dolgozták ki, és a megvalósításban az iskola más hallgatói is részt vettek.  

Reckart Arizonában nőtt fel, és azért utazott Nagy-Britanniában, hogy a Buckingamshire-ben működő NFTS-nek, „az animáció otthonának” növendéke lehessen – mesélte O’Reilly, aki a filmiskola befejezés után a londoni Parallel Filmsnél állt munkába, és azóta is több közös projekten dolgozott Reckarttal. 

A Head Over Heels februárban Hollywoodban már elnyerte a nemzetközi animációs Annie-díjat. 

„Magunk finanszíroztuk a filmet, és természetesen nem tudunk óriási összegeket költeni a reklámozására, de azért amit csak lehetett elkövettünk, hogy szétszórjuk a hírét” – fogalmazott O’Reilly.

 -mti-