Liam Neeson észak-ír szülővárosának díszpolgára lett

A 60 esztendős hollywoodi sztárt sok száz ujjongó rajongó várta a városháza falain kívül.

 

A ceremónián tekintélyes politikusok, köztük Ian Paisley volt észak-ír tartományi kormányfő és több tartományi miniszter is részt vett. Ballymena legfontosabb kitüntetését, a díszpolgári címet P.J. McAvoy polgármester adományozta a színésznek a városi tanács egyetértésével.

 

Az ünnepség előtt Neeson, a Schindler listája, a Michael Collins és a Batman: Kezdődik! sztárja kifejtette, hogy nagyra tartja díszpolgárságot, és hogy megtisztelve érzi magát.

 

Korábban csupán Ian Paisley, valamint az egykori rögbijátékos, Syd Millar és Sandy Spence volt polgármester részesült ebben a kitüntetésben.

 

Neeson díszpolgársága már 2000-ben is felmerült, ám akkor a Demokratikus Unionista Párt városi képviselői megtorpedózták az elismerést a színész egy nyilatkozatára hivatkozva, amelyben azt állította: ifjúsága idején „másodrendűnek” érezte magát katolikusként a főként protestáns városban. Neeson később írt egy levelet a városnak, amelyben hangsúlyozta: örökké büszke lesz arra, hogy Ballymenában nevelkedett, és továbbra is minden alkalmat megragad majd, hogy támogassa szülőhazáját. 

-mti-