A Toy Story alkotóival dolgozik a magyar GreenZero-csoport

A GreenZero-csoport a nagysikerű animációs film, a Toy Story alkotóinak forgatókönyvén dolgozik jelenleg, a film elkészítését szinte teljes egészében rájuk bízták – mondta Magyar Ádám projektmenedzser, a készülő alkotás rendezője, a GreenZero Multimédia Inkubátorház és Klaszterközpont alapítója az MTI-nek, miután befejeződött a 111 millió forint uniós támogatásból Egerszalókon megvalósult GreenZero Multimédia Inkubátorház és Klaszterközpont kialakítása.

A projekt keretében teljesen felújították az évek óta használaton kívüli egerszalóki iskolaépületet, kialakítottak egy 54 négyzetméteres, mozgásdigitalizálásra alkalmas úgynevezett motion capture stúdiót, több, speciális hangeffektek vagy zene felvételére alkalmas hanglabort építettek és egy 9-15 férőhelyes 3D technikával ellátott mozitermet is létrehoztak – ismertette a fejlesztéseket Magyar Ádám a csütörtöki sajtóbejárás alkalmával. Felidézte: a nyolc kisvállalkozásnak otthont adó „inkubátorház” azért alakulhatott meg a kis Heves megyei településen, mert a szélessávú internethálózat révén már kisebb településeken működő cégeknek is lehetősége nyílik a világpiacra jutni. Kiemelte: a nyolc cég laza együttműködésben dolgozik, a fő terepük a 3D-s animáció, de hangsúlyos a kutatás-fejlesztés is. Saját tervezés például a moziterem, a stúdió, az eseményen pedig egy saját fejlesztésű 3D-kameraállványt is bemutattak. „Minden tartalmi elem itt készül, a vizuális-, a hangeffektek, a forgatókönyv. Sőt, minden megjelenítésre és képalkotásra alkalmas eszközt is magunk állítunk elő – leszámítva a projektorokat, kamerákat” – tette hozzá.

 

A klaszterforma fő ereje a piacképes árképzés: a svéd stúdióknál háromszor, az angol, amerikai szakembereknél hatszor, nyolcszor olcsóbban dolgoznak – vélte a szakember. Ma már kiterjedt nemzetközi kapcsolatrendszerrel rendelkeznek: amerikai, angol, szaúdi, német és koreai partnereik mellett kínai és indiai felkéréseik is vannak. Emellett megrendelőik között van egy egerszalóki borászat, és volt már arra is példa, hogy egy iskola háromdimenziós bronz plakettel emlékezett meg elhunyt igazgatójáról, vagy például 3D-s oktatófilmet készítettek Kepes György fényművészről – magyarázta Magyar Ádám.

 

A GreenZero-csoport alkotói jegyezték az első egészestés magyar 3D-s animációt, az Egon és Döncit, a film készítése során szerzett tapasztalatokra építve hozták létre az inkubátorház projekgazdacégét, a GreenZero Kutatásfejlesztési Kft.-t, amelynek fő profilja a 3D-s tartalomfejlesztés bármilyen 3D-s platformra. Magyar Ádám megjegyezte, az Egon és Dönci szakmai sikerei ellenére pénzügyileg majdnem teljes csőddel járt, ennek kapcsán gondolták újra a vállalkozást, így jött létre a klaszter forma.

 

A cég által készített Pangea – The Neverending World című trailert a Youtube.com videomegosztón már közel hétmillióan tekintették meg, erre a rövidfilmre figyelt fel David Attenborough, akinek Flying Monsters 3D című filmjéhez többek közt Magyar Ádám és csapata készíthette el az animációs betéteket. Az alkotás tavaly BAFTA-díjat nyert technikai megoldásaiért. „Bár mi a negyedik szinten voltunk a beszállítók sorában, mégis az általunk készített jelenetekkel hirdették a filmet” – mesélte büszkén a projektmenedzser.

 

A Greenzero azóta egy még nagyobb projekten dolgozik: a Toy Story íróinak forgatókönyvét filmesítik meg.  Eredetileg Sea Rangers címmel egy egészestés animációs filmet készítettek volna, ám Alec Sokolownak annyira megtetszett az elkészült trailer, hogy leállították a tengerek szennyezéséről szóló film előkészületeit, hogy a GreenZero a Q című Don Quijote-adaptációra koncentrálhasson. A rendező Magyar Ádám lesz, és szinte mindenben szabad kezet kaptak. „Egy nevelt gyerekről van szó ugyan, de szívesen neveljük tovább” – vélekedett az alkotó. Szerinte a Q című film két éven belül készülhet el.

 

A nagy álom az egri ostrom történetileg hiteles bemutatása. Ennek előzménye, hogy 2009-ben elkészítették az 1552 című, 3D-s ismeretterjesztő rövidfilmet a korabeli Egerről – ez ma is látható a várban mint az egyik turisztikai attrakció. Magyar Ádám szerint egy körülbelül félórás alkotásról lenne szó, de mivel nagyon sokba kerülne, szükség lenne koprodukciós partnerre is. „Azt szeretnénk megmutatni a legfejlettebb vizuális technikával, hogy miként nézett ki egy várostrom, a néző pedig a katonák szemszögét is megismerné” – mesélt a tervekről a projektvezető, aki szerint minderre azért is szükség lenne, mert Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényének nagy része fikció.