Helen Mirren is csillagot kap a hollywoodi Hírességek sétányán

Az Oscar-díjas színésznőt 23 másik hírességgel együtt választotta ki a hollywoodi kereskedelmi kamara több száz jelölt közül. Jövőre a négy kilométer hosszú, csillagokkal tarkított Hollywood Boulevard-on a filmsztárok közül olyan hírességek kapnak csillagot, mint Ron Howard, Javier Bardem, Jennifer Hudson, James Franco és Viola Davies – adta hírül honlapján a BBC brit közszolgálati tartalomszolgáltató.

A kitüntetésben nemcsak a film, hanem a színház, a televízió, a rádió és a zene nagyjai is részesülhetnek. A zene világából Usher, a New Kids on the Block és a Backstreet Boys együttes avatja fel saját csillagát. Posztumusz Janis Joplin és Luther Vandros kap csillagot.

A kitüntetett televíziós személyiségek között lesz Ellen DeGeneres műsorvezető és A mentalista című sorozat címszereplője, Simon Baker is.

A kiválasztottaknak el kell fogadniuk a csillagot, és 30 ezer dollárt kell átutalniuk a kamarának a csillagok fenntartásával kapcsolatos költségekre.

Minden év júniusában egy ötfős bizottság választja ki több száz jelölt közül azt a két tucat prominens személyt, aki csillagot kaphat az elkövetkezendő évben. Bárki megnevezheti jelöltjét, de többnyire rajongók és filmstúdiók javasolnak neveket.

Az első csillagot 1960-ban kapta Joanne Woodward, aki akkor forgatta férjével, Paul Newmannel a Hosszú, forró nyár címűfilmet. Az első ötszáz csillagtulajdonost egy csoport befolyásos hollywoodi mogul, köztük Walt Disney és Cecil B. DeMille választotta ki.

Gene Autry, az 1998-ban elhunyt countryénekes és színész egyszerre öt csillaggal büszkélkedhet: ő az egyetlen művész, akit mind az öt kategóriában kitüntettek.