Kivágták a Kínára rossz fényt vető részeket az új Men in Blackből

Kivágták a helyi cenzorok szerint Kínára rossz fényt vető részeket a távol-keleti országban mozikba kerülő Men in Black – Sötét zsaruk 3. című sci-fiből.

 

A The Daily Telegraph szerdai online beszámolója szerint mintegy 13 perccel kurtították meg a produkciót az éles szemű cenzorok: megvágták azt a jelenetet, amelyben Will Smith titkos ügynökként kitörli a körülötte álló kínaiak fejéből a földön kívüliekkel kapcsolatos emlékeket, és az a két jelenet is nem kívánatos lett, amelyben alienek kínai éttermi munkásként tűnnek fel.

A Kínába eljutott amerikai kasszasikereknek számolniuk kell a hasonló beavatkozásokkal. A Karib-tenger kalózai egyik epizódjából eltűntek a kínai kalózok, a Mission: Impossible egy részéből pedig egy párbeszéd kínai utalásai repültek.

Miközben kínai koprodukcióban egyre több nagyköltségvetésű amerikai film születik, az alkotóknak számolniuk kell azzal, hogy – hacsak kedvező színben nem tüntetik fel a kínai szereplőket – a produkció fennakadhat a kínai állami cenzúrán. A filmesek tapasztalata szerint a tabuk sora olyan hosszú, hogy mindet tekintetbe venni szinte képtelenség. Egy alkalommal azért kellett kicserélni egy szereplő nevét, mert az egykori kínai vezető, Teng Hsziao-ping becenevével egyezett – idézte a kínai produkciókkal foglalkozó Robert Caint, a Pacific Bridge Pictures partnerét a brit napilap online kiadása.

Cain ugyanakkor hozzáfűzte, hogy a cenzorokkal is lehet tárgyalni, különösen, ha egy film árnyaltabban bánik a karakterekkel és észlelhető bizonyos egyensúly a rossz és a jó kínai hősök között.