Sherlock Holmes és a DVD-k részletei (ajánló)

Az első film sikere után nem csoda, hogy Guy Ritchie leforgatta a Sherlock Holmes második részét is, az Árnyjátékot. A DVD barátok pedig ismét kaptak egy pakkot, hogyha egybe szeretnék magukénak tudni a két filmet akkor ne kelljen már darabokban beszerezniük. A gyűjtődoboz igényes, ám az első rész finom menüje és stílusos belső megjelenése után, az Árnyjáték csak árnyéka elődjének.

 

Különösebb filmelemzésbe ezúttal sem bocsátkoznék, inkább kapjon reflektorfényt minden olyan részlet, mire csak itt a popcorn.blogin-on figyelünk. Jöjjön tehát egy szokásos szőrszál hasogató ajánló.

 

Külcsín 

Meglehetősen szép és igényes dobozt kapott ez a két filmes, Sherlock pakk. A papír anyaga fényes és strapabíró. A készítők kiküszöbölték az ujjlenyomatok megtapadását a kartonon, ami egyébként egy gyűjtő életét a végsőkig meg tudja keseríteni. A doboz címlapja azonban sajnos nem egységesíti a film borítókat. Sokkal inkább hajaz az első részre, bár ezt nem feltétlenül annak tudjuk be, hogy részlehajlóak voltak a gyártónál, inkább azzal indokoljuk, hogy a második rész küllem megjelenése üt el mérföldekre az elsőjétől. Egyébként a belbecs esetében már látni fogjuk, nem ez az egyetlen elnagyolt dolog Árnyjáték ügyben.

 

 

Az első film külleme Viktoriánus hangulatot próbál árasztani, míg az Árnyjáték már inkább szűkíti a kört Sherlockra és Wattsonra. Na jó, ezért nem húztak pirosat a kékre, de mégis, egy gyűjtemény esetében jobban figyelhetnének az apró részletekre. Ha már ilyen markánsan sikerül megjeleníteni az első film esetében, és például a filmek gerincén ezt be is bizonyítják, hogy megy ez nekik.

 

A lemezek szitázása felemás. A már említett első kontra második eset itt is áll. A Két lemezes első film igényes szitázását, a második esetben már csak egy szimpla kiadás, szimpla fekete korongjára cserélték. Jó, igen tudom. A lemezt addig látjuk míg el nem tűnik a lejátszóban, de akkor is a vásárló ezekért az apró szépségekért ad ki pénzt egy DVD-ért.

 

Belbecs 

A Gyűrűk ura bővített kiadványában, a tokban, a lemezek mögött volt ilyen hasonló stílusú ceruza rajz mint amit a Sherlock Holmes kapott a menüben. Már az első film menüiről beszélek. Az Árnyjáték ugyanis ilyen szempontból lehangoló. Egyszerű és hangulattalan. Olyan érzésem van mintha a „Nekik jó lesz ez is” kategóriában készült volna. Nem is érdemes rá sok szót fecsérelni. Az első filmnél azonban látszik, hogy külön műgonddal készült. Mintha száz éves papírra rajzolták volna meg Sherlock alakját. Na ez az amiért szeretek pénzt kiadni egy kiadványért, mert látni rajta, hogy azért készült, hogy aki áldoz rá, az kapjon is valamit.

 

Extrák

 

Ezt a kategóriát is az első film viszi. Sokat nem kell ragozni, egy külön lemez csak az extráknak.

 

Kisfilm – Felvonóhidak és csipketerítők: A késő viktoriánus London megalkotása- MAGYAR FELIRATTAL

Kisfilm – Hová lett Holmes sapkája?- MAGYAR FELIRATTAL

Kisfilm – Bevezetés a bar-ritsu művészetébe- MAGYAR FELIRATTAL

Kisfilm – Angolóra: Holmes kiejtésének elsajátítása- MAGYAR FELIRATTAL

Kisfilm – Megfigyelőképesség és logika- MAGYAR FELIRATTAL

 

Míg a második film ezekkel lett felszerelve:

 

Kisfilm – Sherlock Holmes és dr. Watson: Tökéletes összhang- MAGYAR FELIRATTAL

Kisfilm – Moriarty ördögi terve- MAGYAR FELIRATTAL

Kisfilm – Látvány a négyzeten- MAGYAR FELIRATTAL

 

Bár most is megtaláltam a kákán a csomót, azért egyet szögezzünk le. A Sherlock Holmes gyűjtődoboz egy remek kis kiadvány. És mindkét film a lehető legfullosabb verzióban kapott benne helyet. A második részből ugyanis – sajnos – nem készült 2 lemezes változat.

 

Fotókért köszi Ivettemnek!