Először láthatja a brit közönség A legyek ura kéziratát

A híres munkát az oxfordi Bodleian Könyvtárban állították ki a Nobel-díjas író, William Golding születésének századik évfordulója alkalmából.

 

A lakatlan szigeten ragadt brit iskolásokról szóló regény kéziratát tíz kiadó dobta vissza, mielőtt a Faber and Faber szerkesztője, Charles Monteith kezébe vette volna. „Charles azt mondta, hogy a történet rögtön az elejétől megragadta a figyelmét” – idézte fel a BBC portálján olvasható híradásban Judy Carver, Golding lánya, aki maga is író. Mint mesélte: apja 1952-ben fejezte be a művet, és egy évvel később kezdett kiadót keresni annak.

Judy Carver ötlete volt, hogy a kéziratot a családi archívumból származó más írásokkal együtt kiállítsák. „A kézirat érzelmi szempontból különlegesen értékes” – magyarázta.

Büszkén említette meg, hogy a kézirat és a nyomtatásban megjelent változat között szinte semmilyen eltérés nincs. Apja a kiadás előtt még kiegészítette egy kicsit, de – mint mondta – szerinte a szerkesztő nem nyúlt bele.

A legyek ura kezdetben nem volt siker, de a hatvanas évek elejére bestseller vált belőle, és bekerült az iskolai kötelező olvasmányok közé. A regény nyomán 1963-ban elkészült filmfeldolgozás Peter Brook rendezésében ugyancsak kultdarabbá vált – emlékezetett a bbc.co.uk.

A november eleje óta látogatható kiállítás vendégei az író más regényeinek első kiadásait is megtekinthetik, akárcsak Nobel-díját és számos fényképet, amelyek élete különböző korszakaiban örökítették meg a szerzőt.

(mti)