Steve Jobs tényleg ekkora pöcs volt?

Gondolkozz másképp – hirdeti az Apple. Danny Boyle pedig ennek megfelelően egy formabontó filmet készített.

MV5BMjAxODAxNDA4N15BMl5BanBnXkFtZTgwNzcxMzI5NjE@._V1__SX1218_SY816_

Danny Boyle az a rendező, akinek a munkásságát eddig is nagyon szerettük. A Jobsot pedig nagyon várta már mindenki. Mert azt ugye nem lehet sokáig húzni, halasztani, hogy egy olyan korszakalkotó fejlesztő, mint Steve Jobs és életműve sokáig megfilmesítést nélkül maradjon.  Ugyan volt már korábban egy próbálkozás Ashton Kutcherrel, ám az eredmény eléggé lehangolóra sikeredett. Joggal várhattuk tehát a Danny Boyle rendezőből, az Aroon Sorkin forgatókönyvíróból és a Michael Fassbenderből álló Szentháromságtól, hogy végre ismét valami izgalmasat hoznak össze, ezzel pedig betekintést engednek egy zseni életébe. Az eredmény azonban olyan lett, mint maguk az Apple termékek. Formabontók, de nem minden hibától mentesek.

MV5BNzI1OTk1NzI5NV5BMl5BanBnXkFtZTgwNTkxMzI5NjE@._V1__SX1218_SY816_

Az alapkoncepció ugyanis az volt, hogy Jobsot három fontos termékének bemutatóján keresztül ismerhetjük meg. Ami azért valljuk be, elég gyenge lábakon áll. Számomra teljesen hihetetlennek tűnik, hogy egy-egy fontos prezentáció előtt vitatnám meg életem fontos döntéseit. Foglalkoznék a családom, a vállalatom, a munkatársaim legégetőbb problémáival. Közben pedig egyfajta versenyt futunk az idővel, a prezentációnak ugyanis másodpercre pontosan el kell indulnia.

MV5BMjE2NzYwNjYwMF5BMl5BanBnXkFtZTgwODkxMzI5NjE@._V1__SX1218_SY816_

Aroon Sorkin nem először ír életrajzi forgatókönyvet. A facebook-filmet is ő jegyzi. Első blikkre pedig azt mondanám Sorkin nem igazán van kibékülve a techvilág nagyágyúival. Akár csak Zuckerberg, most Jobs is egy óriási pöcsnek van beállítva. Nem elhallgatva persze azt a tényt, hogy mekkora zseni is volt ő.

MV5BMjM3NjQwNDU3NF5BMl5BanBnXkFtZTgwOTYxMzI5NjE@._V1__SX1218_SY816_

A Steve Jobs nem kevés űrt hagy maga után. A film ugyan betekintést enged Jobs magánéletébe, de mégsem tudjuk meg, milyen ember is volt valójában a fejlesztő és, hogyan vált az Apple azzá, ami. Egy érdekes pezsgést mégis kapunk, ami által betekintést nyerünk abba a világba, ahol fejlesztők és marketingesek terelgetik a júzereket egy szebb és gyorsabb cyber világ felé.

MV5BMTk2NTg3NDg1N15BMl5BanBnXkFtZTgwNzkxMzI5NjE@._V1__SX1218_SY816_

Értékelés: 7/10.

Akiknek ajánlom: Az Apple vallás követőinek.

Akinek, nem ajánlom: Azoknak, akik szeretnének többet megtudni a világ egyik nagyvállalatának forradalmáráról.