Woody Allen dupla duplája

Két szerzői film is jut a hétre a szombathelyi mozikba. Soroljuk.

MV5BMTQyODYxMzg1M15BMl5BanBnXkFtZTgwNDQ1NDg4MTE@._V1__SX1218_SY859_

Nolan Csillagok közöttje a múlt héten nagyot durrant és a rezgéshullámai még a hétre is kiterjednek. Nem csoda hát, hogy a hét új filmek terén kissé csendesre sikeredik. Két szerzői film és egy magyar alkotás azért jut a hétre is.

 

Szemfényvesztők

Káprázatos holdvilág – Woody Allen íróként 72., rendezőként pedig  a 49. filmje a Káprázatos holdvilág, amely egyszerre romantikus és misztikus is. Bár nekem a Woody Allen-i filmtörténelem nagy része egyelőre fekete lyuk az értelmiségi New York-i égbolton. Allen stílusjegyeit azért már a trailerben könnyedén felfedeztem. A történet szerint adott egy kínai bűvész, aki igazából angol, egy médium, aki igazából pimaszul fiatal és egy romantikus történet, ami igazából egy leleplezés. Ez pont olyan Woody Allenes. A film egyébként mind a két szombathelyi moziban elcsíphető, amiben az a különös, hogy a Cinema is teret ad a feliratos, art mozinak. Ennek mi, filmszeretők igazán tudunk örülni, azonban valószínű nem ez lesz Allen legsikeresebb mozija mivel az IMDB-n is csak szerény 6,9/10-et kapirgált össze.

 

Aki este legény

Éjjeli féreg – Los Angeles egy újabb arca mutatkozik meg Dan Gilory filmjében. Az író-rendező eddig olyan munkákat tett le az asztalra, mint a Vasököl vagy éppen a Bourne hagyaték könyvei. Ezúttal egy kissé antiszociális társaság esti ámokfutását követhetjük nyomon. Fiataljaink ugyanis a munkanélküliségi rátát erősen növelik, pénzt pedig az éjszakai Los Angelesben elcsípett véres jelenetek videóra rögzítésével próbálnak behajtani a helyi tévétársaságoktól. Ebben pedig van dohány, talán több is, mint amennyinek megkeresése még a józan belátás útján tudja hagyni a főhősünket, Lou-t. Nem ígérkezik rossz filmnek a cucc, hiszen a Rottenen 94%-os kritikai és 87%-os nézői indexen áll.

 

Hortobágyon

Délibáb – Magyar film ismét a szombathelyi belvárosi Agora moziban. Hajdú Szabolcs filmje, ami igen csak érdekes kísérletben keveri össze a futballbundázást és a rabszolga felszabadítást. Főhősünk egy bundázásba keveredett futballista, aki történetesen fekete. A bosszú elől menekülve egy tanyán köt ki, ahol megdöbbenve tapasztalja, hogy még mindig létezik a rabszolgaság. A férfiben egyszerre látnak felszabadítót és riválist, megmentőt és bajkeverőt. A dolgok akkor fordulnak komolyra, amikor Francis maga is rabszolga sorsa jut.