Christopher Nolan most a csillagok közé repít

Egy kis tánc nagy vihart kavar és Christoph Waltz szürreális világban manőverezik. Mozi bemutatók a hétre.

MV5BMzAzMDczMTM4MV5BMl5BanBnXkFtZTgwMTU0Mjk3MjE@._V1__SX1218_SY859_

Az, hogy az év végi nagy filmes hajrába fordultunk jól mutatja, hogy a héten már egy igazán nagyágyú rendező, igazán nagynak ígérkező filmjét nézhetjük, mind a két moziban.

 

Nolan felrepít

Csillagok között – Írnék én hosszasan Christopher Nolan legfrissebb filmjének cselekményéről hosszasan, ám Nolan mindössze két mondatban ismertette előzetesen, hogy mit is láthat majd az aki beül a csillagok közöttre. Lesz egy féreglyuk az égen, azon szállnak át sokan, szépen. Na jó, egy kicsit kerekíttem rajta. Egy igazi, a régi iskolát követő űreposzt láthat majd az, aki beül a Matthew McConaughey és Anne Hathaway főszereplésével készült filmre. Az előzetes kritikák nem hibátlannak, de nagyon élvezhetőnek írják le a mozit és mindenszempontból sci-fi csemegének. A hét nagy durranása bizony ez, mind a két szombathelyi moziban megnézhető az alkotás.

 

Kis tánc, nagy szikra

Tiltott táncok – Na, mit szeret igazán a mozilátogató? Az igaz történeteket! Hát a Tiltott táncok szinte biztos, hogy-e téren sikerre van ítélve. Történetünk főhőse James Gralton, aki 1932-ben egy meglehetősen szoros erkölcsi morál mentél élő ír közösségben kavarja fel a port csupán azzal, hogy táncot kezd el oktatni. A szabadelvűség csap össze az egyházi konzevativitzmussal. Az életfelfogásbeli különbségek pedig nem csak rosszallásban, de tettlegességben is megmutatkoznak. Ken Loach rendező már rengeteg díjat bezsebelt, így várhatóan egy újabb minőségi darabot láthat tőle a közönség.

 Kicsavart világ

A zéró elmélet – Terry Gilliamat azt hiszem kevés embernek kell bemutatni. A Monthy Python csapat tagjaként kezdett filmezni és mostanra olyan címeket jegyez mint a Halászkirály legendája, a 12 majom vagy éppen a Félelem és reszketés Las Vegasban. Újabb szürreális alkotást kapunk tőle a héten, amelyben Christoph Waltz egy különc tudóst játszik, akit megbíznak az élet érelmének vagy éppen értelmetlenségének kikutatására. Nem csak a történetvezetés különül el a megszokottól, de a látványvilág is csorba tükörként áll a mozi néző előtt. Egyébként úgy néz ki, hogy ez a különcjárat most annyira nem jött be, a Rottenen 50-50 % körül van a kritikai és a nézői mutató is. Az IMDB-n pedig 6,2/10-en áll a tetszési mutató.