Újra moziban a Beatles-film és a Halloween is

Öt új filmet hoz magával a csütörtöki premier nap a szombathelyi mozikba. James Gandolfini utolsó darabja is vetítésre kerül.

aharddaysnight3

Eddig azért siránkoztunk, hogy alig van új film a szombathelyi mozik termeiben, most pedig az időhiány lesz a legnagyobb problémánk. Két klasszikus újra terítéken, és emellett lesz új magyar film, Bill Murray vígjáték és Liam Neeson akció is. Na, sorolom!

 

Grönlandnál balra fordultak

Egy nehéz nap éjszakája – 1964, amikor a Beatles már sikereinek majdhogynem a csúcsán van. Az Amerikai Egyesült Államokba utaznak, hogy…na de minek is kezdem el írni az Egy nehéz nap éjszakája című film történetét, amikor szerintem nincs olyan ember, aki ne látta volna már a filmet. Akárcsak az Alien esetében, most is egy újra a mozikba küldött darabról van szó. A Savaria mozi pedig nem csak ennek, de következű filmünknek is helyet ad, hogy azok is részesei lehessenek a mozivásznon világító mozgóképes történelemnek, akik 50 évvel ezelőtt ezt nem tehették meg.

 

Mestermunka a rémisztgetés mesterétől

Halloween – A rémület éjszakája – John Carpenter egy igazi rémisztőmester, aki úgy tudja tálalni a dolgokat, hogy még a vér is meghűl az ember ereiben.  Nekem a Dolog a kedvencem, de azért valljuk be az összes többi munkája figyelemre méltó. Talán a Menekülés Los Angelesből egy kicsit gyengécskébb a többinél, de most nem is ez van terítéken, hanem a Halloween. Egy horror klasszikus, amelynek számtalan folytatása készült és most egyetlen estére újra visszakerül a mozivászonra. Október 30-án, péntek este 20:15-kor a Savaria moziban lehet borzongani.

Gandolfini búcsúja

Piszkos pénz – A legimádnivalóbb maffiózó volt ő, mindannyiunk szeretett Tony Sopranoja, aki két családban is az élre kellett, hogy álljon. A nagyvásznon kevésbé emlékezetes alakításai voltak, ám biztos vagyok benne, hogy a búcsú most így is nagyon szép lesz. Már csak azért is, mert ismét a maffia kerül elő, mint fő szál a Piszkos pénzben, ahol két olyan színész Gandolfini társa, mint Tom Hardy és Noomi Rapace. A történet szerint Gandlfini egy olyan kocsmát üzemeltet, ahol leginkább a maffia tagjai nyelik a feleseket és még emellett egy lerakodó bázis is van a hátsó sufniban. Tom Hardy karaktere itt dolgozik és pont akkor borítja nyakába az a bizonyos vödröt, amikor egy ártatlannak tűnő tettet hajt végre. Hazavisz egy beteg kutyakölyköt.

 

Ne baszakodj Liammel

Sírok között – Liam Neesont megint nagyon felhúzzák. Emberünk egy new yorki ex-zsaru figuráját hozza ezúttal, aki ugyan nem hivatalos formában, de néha napján megbízásokat teljesít a maffiának. Akkor lesz igazán pipa, amikor az egyik ilyen megbízás keretében segít egy heroin dílernek elkapni pár tagot, akik elrabolták majd megkínozták és megölték a feleségét. Az önkéntes igazságosztó akkor gurul be igazán, amikor megtudja a célpontok nem először követtek el hasonlót. Scott Frank első rendezése ez a film, ám az alkotó korábban több forgatókönyvet is jegyzett. Mint például a Marley meg én, a Mint a kámfor vagy a személyes nagy kedvencem, Szóljatok a köpcösnek is az ő tollát dicséri.

Bill Murray az élet tanítómestere

St. Vincent – Theodore Melfi első filmje, amit egyébként rendezőként és forgatókönyvíróként is jegyez. Nekem első blikkre a Gran Torino története jutott eszembe. Adott egy mogorva, idős, háborús veterán, akinek a szomszédjába új lakók költöznek. Egy véletlen során pedig kénytelen összehaverkodni a szomszéd kisfiúval ez pedig egy furcsa barátság kezdetét jelenti. Minden esetre a srác a legjobbtól tanulhat, hiszen Murray karaktere egy igazán hedonista alak, iszik, szerencsejátékozik és kurvázik is.

 

Nagyvárosi hipszter

VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan – Az eddig leginkább kis-játékfilmekben utazó Reisz Gábor első nagyjátékfilmje a budapesti különös életérzésről, amit igazán csak az ismerhet, aki múlatta már át úgy a pesti éjszakát, hogy reggel arra ébred, sikerült a seggére verni egy egész havi fizetésnek. Főhősünk, Áron pontosan ezt tette és nem elég, hogy végzett egyetemistaként álláskereső, még a csaja is elhagyta. Hogy lesz ebből felnőtté válás? És egyébként is, az önsajnálat mikor tud átfordulni egy olyan önbizalom növelő doppingba, ami végre hősünket a helyes irányba terelné?