Egy húron pendülve

A Szerelemre hangszerelve címe annyira megtévesztő, hogy nyálas romantikus filmre számítunk, közben egy kiváló zenével dolgozó fél musicalt kapunk.

MV5BODY0OTYwNTU4Nl5BMl5BanBnXkFtZTgwOTA0MDMwMjE@._V1__SX1303_SY548_

Bájos, elragadó, zseniális zenei utazás Keira Knightley és Mark Ruffalo főszereplésével. Ez a Szerelemre hangszerelve, ami megmutatja, hogy a művészetek értelme nem abban rejlik, hogy mennyit tudunk érte bezsebelni, hanem az önkifejezés nagysága és a szellemi termék sokkal fontosabb.

MV5BMTYzNDE3OTc1Ml5BMl5BanBnXkFtZTgwMzE0MDMwMjE@._V1__SX1303_SY591_

Két másféle démonokkal küzdő ember találkozásából születhet-e valami csodálatos? Leginkább ez az mi a film nagy kérdése. Dan (Mark Ruffalo) egy magánéleti és ebből fakadóan üzleti válságban is lévő zenei menedzser, aki esküszik a régi iskolára. Vagyis, hogy a zene értékesítéséhez nem kell semmilyen hókuszpókusz, ha a termék maga jó, akkor különösebb trükkök nélkül is imádni fogja a közönség. Bár álláspontjával és alkoholizmusával magára marad, egészen addig míg egy new yorki bárba össze nem fut a bájos Grettával (Keira Knightley) aki egy csapásra visszaadja élete értelmét, hiszen megtalálta azt az előadót, aki a sok balfék zenész mellett végre egyéniséggel és ami még fontosabb mondanivalóval rendelkezik. Az ő démona viszont pont a zeneipar rákfenéje. Amikor ugyanis New Yorkba érkezik barátjával pont azért jön, hogy az addigi alkotó és élettársa a kezdeti sikerek után végre mély gyökeret verjen a zenei piacban. Csak közben épp a lényeg veszik el.

MV5BMTQ4NzY1NTEwOF5BMl5BanBnXkFtZTgwMTE0MDMwMjE@._V1__SX1303_SY548_

Hol van hát a határvonal, ahol az önkifejezés nem alkuszik meg a tömegszórakoztatás oltárán? Ezt keresve végül igazi örömzene bontakozik ki és közben annak is szemtanúi lehetünk, hogy a zene könnyen tud hidat verni társadalmi rétegek és akár szubkulturális szakadékok közé is.

MV5BMTQyMDYwNDI0N15BMl5BanBnXkFtZTgwMzI4NDU2MTE@._V1__SX1303_SY548_

 

A zene egészen fantasztikus. Keira Knightley pedig tud énekelni, Mark Ruffalo nagyon laza, Adam Levine pedig egy igazi rockstar. Remek kis film ez, mindenféle digitális majális nélkül is kiválóan adja át üzenetét és ad lehetősége arra, hogy a zenét élvezve feltöltődjünk.

Értékelés: 10/10.

Akinek ajánlom: Trubadur lelkű, örök romantikusoknak, akik el tudják viselni, hogy az élet nem tökéletes, de mégis jól érzik magukat benne.

Akinek nem ajánlom: Kapitalista zenei producereknek, akik megvesznek a profitért és a Maroon 5-ért.