Rekordokat döntött bemutatóján a Transformers 4. Kínában

A szakmabeliek képzeletét is felülmúlóan teljesített, több rekordot is megdöntött A kihalás kora, a Transformers sorozat negyedik részének premierje Kínában. Az első nap árbevétele mintegy 200 millió jüan (7,3 milliárd forint).

Transformers_Age_of_Extinction_42240

A jegybevételeket nyomon követő kutatók szerint a legújabb Transformers-mozi nemcsak a korábbi elsőnapos csúcstartóra, A Majomkirályra (The Monkey King) vert rá 78 millió jüant, de a Paramount Pictures filmstúdió egy másik filmjére is, a Vasember 3-ra (Iron  Man 3) is, amely eddig az éjféli vetítések kasszasiker-rekordját tartotta.

 

Azzal, hogy a filmszínházak a vetítővásznak 63 százalékát biztosították az amerikai sci-fi akciófilm számára, ugyancsak jelentős mértékben hozzájárultak a sikerhez – jegyzik meg az eladási statisztika elemzői.

 

Kína egyébként együttműködésben készítette Michael Bay amerikai rendező most bemutatott filmjét, ez volt az első alkalom, hogy egy állami kézben lévő mozicsatorna nyugati partnerrel társuljon egy produkció elkészítésében. A jelenetek egy részét Kínában forgatták, és az amerikaiak mellett neves kínai színészek is szerepet kaptak benne. A 2011-es Transformers 3 egyébként 165 millió dolláros bevételt hozott Kínában.

 

Az amerikai filmek sikerét a kínai piacon különböző jelekből ítélve irigykedve nézi a hazai filmipar és az ágazat vezetése, amit jól kifejeznek a kínai kormány e területet felügyelő vezetőjének a napokban elhangzott szavai is.

 

Csang Hung-sen a 17. sanghaji nemzetközi filmfesztiválon arra reagálva, hogy hírek szerint egyes mozik valamennyi termükben a Transformers 4-et tervezik vetíteni, megjegyezte, bízik abban, hogy ezek az intézményláncok ésszerűbben működve, több esélyt adnak a hazai filmeknek.

 

Kínában a közelmúltban jelentették be, hogy egymilliárd jüanos, vagyis körülbelül 36 milliárd forintnak megfelelő tőkeinjekciót kap a kínai filmipar évi 5-10 film elkészítéséhez és kapcsolódó beruházásokhoz, például digitális filmszínházak építéséhez. A pénzből a kínai filmek határon túli értékesítését is elő kívánják mozdítani.

 -mti-