Hollywoodi kollégái tisztelegtek az életműdíjjal jutalmazott Jane Fonda előtt

Hollywood csillagai, köztük Meryl Streep, Michael Douglas és Jeff Daniels tisztelegtek kollégájuk, Jane Fonda előtt, aki nagyszabású ceremónia keretében vette át az Amerikai Filmintézet (AFI) életműdíját.

_75342197_75342192

„Nagyon boldog vagyok, hogy újabb női névvel gazdagodott a lista” – mondta csütörtök este a kétszeres Oscar-díjas színésznő, aki politikai aktivistaként is hírnevet szerzett magának.

 

A rendezvényen a Szelíd motorosok című filmklasszikus sztárja, Peter Fonda is köszöntötte 76 éves nővérét. „Jane, soha nem voltam még ilyen büszke rád, és tudom, hogy apa is az” – mondta a színész. Jane és Peter Fonda édesapja, a néhai Henry Fonda 76 évesen vehette át a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjat Az aranytó című 1981-es filmben nyújtott alakításáért, és 1978-ban kapta meg az Amerikai Filmintézet életműdíját.

 

A hollywoodi Dolby Színházban megrendezett ünnepségen Michael Douglas adta át a díjat Jane Fondának. „Jane, te igazi királynője vagy a filmiparnak, nem a születésed, hanem a tehetséged révén” – idézte a színészt a BBC News.

 

Az egykori szexszimbólumot hétszer jelölték Oscar-díjra, és ebből kétszer el is nyerte az aranyszobrocskát: a Klute (1971) című krimiért és a vietnami háború okozta traumákat elemző Hazatérés (1978) címűfilmben nyújtott alakításért.

 

A szintén Oscar-díjas Meryl Streep, aki Fonda oldalán debütált a filmvásznon az 1977-es Júlia című alkotásban, a filmcsillaggal való első találkozását felidézve Fonda „majdnem vadállatias elevenségét” emelte ki.

 

Jeff Daniels, aki az HBO Híradósok című sikersorozatában játszik együtt Fondával, dallal köszöntette kollégáját, akinek „hasizmairól, fenekéről és combjairól” énekelt, miközben az egykor az aerobik apostolaként ünnepelt Fonda egyik fitneszvideóját vetítették a háttérben.

 

Wanda Sykes komika az 1968-as Barbarella című erotikus sci-fit idézte fel a rendezvényen, amikor Fonda legendás űrruhájának vicces utánzatában jelent meg a színpadon.

 

Az életműdíj átvételekor Fonda néhány hasznos karriertanáccsal látta el az egybegyűlt hírességeket. „Tegyetek fel kérdéseket, maradjatok kíváncsiak. Sokkal fontosabb érdeklődőnek lenni, mint érdekesnek” – fogalmazott a színésznő. A díjátadón Sally Field, Sandra Bullock és Cameron Diaz is tiszteletét tette.

 

Az 1967-ben alakult Amerikai Filmintézet (AFI) díja egyike Hollywood legnagyobb becsben tartott kitüntetéseinek. A díjat először 1973-ban adták át, és az azóta eltelt időben olyan hírességek vehették át, mint Orson Welles, Bette Davis, Martin Scorsese, George Lucas vagy Al Pacino.

 -mti-