Csodálatos Pókember 2: Gyenge folytatás vagy lassú átvezetés?

A folytatás nagyon visszavett az első lendületéből. A film kissé lassú és körülményes, de mi lehet a háttérben?

asm-1

2012-ben vette újra elő a Sony a Pókembert. Ennek ugye több oka is volt. Egyrészt a karakter jogainak birtoklásához a cég köteles folyamatosan fejleszteni, újabb filmeket bemutatni vele, másrészt pedig nem egy rosszul jövedelmező befektetés a Pókembert mozikba küldeni.

the-amazing-spider-man-2-photos-andrew-garfield-fireman

A Sonynak viszonylag könnyű dolga van, hiszen a Pókfejhez rengeteg ellenség és szerelemi karakter kapcsolódik, így nem nehéz egy épkézláb sztorit kihozni. Vagy mégis? A Csodálatos Pókember 2. talán mégis azt mutatja, hogy pont a karakterek tobzódása miatt csúszik ki könnyedén az irányítás az alkotók kezéből. A képlet azonban mégsem ennyire egyszerű. A 2012-es első film egy teljesen új irányvonalat diktáló történet alapját tette le. A szokásos hős eredet történetet vázolva adott motivációt Peter Parkernek, mind a szerelmi szál kibontakoztatásához, mind pedig a bűnüldözés terén mutatott lelkesedéséhez kapott iránymutatást a néző. A stúdió nem titkolt célja, hogy a Bosszúállókhoz vagy éppen a X-Men filmekhez hasonlóan egy komplexebb univerzumot hozzon létre. Amibe olyan merész vállalkozások is helyet kaphatnak, mint egy-egy őspók ellenség, pl.: Venom, egész estés mozifilmje. Ehhez azonban építkezni kell.

amazing-spider-man-2-on-set-photo-rhino-1

Az általam is nagyra becsült Gyűrűk ura saga leggyengébb darabjának, a Két toronynak azért kellett olyannak lenni, amilyennek, hogy a mindent vivő Király visszatér elő legyen készítve és egy mindenkit a székbe szögező élményt adhasson. Most a Csodálatos Pókember 2. kapcsán ugyanez az érzésem.

the-amazing-spider-man-2-major-spoiler-plot-details-header

Ugyan a sztori vezetés nagyban emlékeztet a Schumaher féle Batman filmek vonalára. Ahol az ellenségek megszületése a főmotívum és mindenféle mondvacsinált indok kell ahhoz, hogy Batman/Pókember életére akarjanak törni. Ezzel együtt az egész filmnek olyan hatása van, mintha egy jól megtervezett építőmunkát készítene elő. Éppen ezért én a továbbiakban úgy fogom kezelni ezt a filmet, mint ami csupán egy felvezetés egy nagyobb, grandiózusabb filmhez/filmekhez.

video-undefined-1A34BA2000000578-431_636x358

Az első film eseményeihez képest Pókember most már egy New York-szerte ismert és ünnepelt hős. Idejének nagy részét nem is teszi ki más mint a bűnüldözés és a folyamatos magyarázkodás a csajának hogy most éppen miért késett el egy előre megbeszélt randiról. A Pók tisztában van vele, hogy az ellenségeit ő maga termeli ki, de nem tud magának megállj parancsolni, már ami a rossz fiúk kézre kerítését jelenti. Így aztán elindítja a lavinát, ami az egyelőre még csak kapargatott felszínt jelenti, hiszen a film vége-felé kanyarodva biztosak lehetünk abban, hogy a felvezetett rosszfiú csapat a következőkben fog vasökölként lecsapni.

Andrew Garfield;Dane DeHaan

Emma Stone és Adrew Garfield között még mindig szikráznak az érzelmek. Ami érthető, hiszen ők az életben is egy pár. Az első részhez képest azonban most nem a Ben bácsi elvesztése okozta keserűség, hanem Peter Parker esetleges magánya lebegi be árnyékként hősünk mindennapjait. Sokkal inkább próbál ez a film a karakterekben elmélyedni, mint az első. Motivációkat és mozgatórugókat szolgáltatva a folytatáshoz. Ugyanakkor mégis a kezemet a szívemre téve, egy Pókember filmhez ennél azért több kellett volna. Megértem én a stratégiát, ugyanakkor megértem a fanyalgókat is. Bízzunk a még jobb folytatásban és tartsuk mágnesezve a hálóvetőt.

jamie-foxx-electro-amazing-spider-man-2

Értékelés: 7/10.

Akinek ajánlom: Képregény rajongóknak egyértelműen. Sőt, azoknak is, akik hajlandóak végigülni egy hosszú felvezetést egy brutális összecsapás kedvéért.

Akinek nem ajánlom: Kisebbségi komplexussal küzdő villanyszerelőknek és tériszonyos rovarirtóknak.