A 12 év rabszolgaság a legjobb film, Blanchett és McConaughey is nyert

Megvolt a filmes világ legjobban várt díjesője, az Oscar. Megvannak a nyertesek és készült egypár kissé szokatlan fotó is.

 BhxWutnCEAAtEQ6

A brit Steve McQueen történelmi drámája, a 12 év rabszolgaság kapta a legjobb filmnek, Cate Blanchett a legjobb női, Matthew McConaughey pedig a legjobb férfi főszereplőnek járó elismerést a vasárnapi 86. Oscar-díjátadó gálán, amelyen a Gravitáció révén a legjobb rendezőnek választott mexikói Alfonso Cuarón történelmet írva lett a kategória első latin-amerikai díjazottja.

 Bhw3wRcCQAETtd0

Az est nagy győztese épp Cuarón űrdrámája lett: tíz jelöléséből hetet váltott díjra. Oscar-szobor nélkül maradt viszont David O. Russell szintén tíz kategóriában jelölt Amerikai botrány című filmje, valamint Martin Scorsese öt kategóriában esélyes alkotása, A Wall Street farkasa. A 12 év rabszolgaság – az első legjobbnak választott film, amelyet fekete bőrű rendező jegyez -, meghozta az első Oscar-díjat Brad Pittnek, aki korábbi négy jelölése után producerként vehette át az aranyozott szobrocskát. Az alkotás kilenc jelöléséből három esetben diadalmaskodott, elnyerte a legjobb női mellékszereplő és a legjobb adaptált forgatókönyv díját is. A legjobb eredeti szkript A nő című filmé lett. Spike Jonze nemcsak írója, hanem rendezője is a filmnek.

Bhw5ZToCEAABmU7

Jennifer Lawrence megint eltaknyolt

Az Aviátor után második Oscar-díját nyerte Cate Blanchett, akit a Woody Allen Blue Jasmine című filmjében nyújtott alakításáért jutalmaztak. A 44 éves ausztrál színésznőt idén ötödször jelölték Oscar-díjra. Allen filmjében egy férjében csalódott, meghasonlott nőt alakít, aki a New York-i társasági életet otthagyva San Franciscóba költözik a testvéréhez, hogy összeszedje magát.

 Bhw6M8sCYAApJKB

A szerepéért alaposan lefogyó McConaughey, a nyolcvanas években játszódó AIDS-dráma sztárja először kapta meg az Oscar-díjat és először is jelölték. Alakítását korábban Golden Globe-díjjal is elismerték.

 Bhxb4PyCYAAoaH8

Filmbéli partnere, Jared Leto vette át a legjobb férfi mellékszereplő díját. A színész-zenész a film alkotóin kívül édesanyjának és fivérének mondott köszönetet azért, hogy valóra válthatta álmát, majd elmondta, ezen az estén Ukrajnától Venezueláig azokra is gondol, akik hozzá hasonlóan meg akarják valósítani vágyaikat.

 Bhw78UaCEAA5XXa

A nőknél a kenyai Lupita Nyong’o első fekete bőrű afrikai színésznőként nyerte el az Oscart. „Mindegy honnan jössz, számítanak az álmaid” – hangsúlyozta, és köszönetet mondott a film rendezőjének, Steve McQuennek, valamint színésztársainak és családjának.

 Bhw7IoyCUAEzaB5

A legjobb idegen nyelvű film Paolo Sorrentino A nagy szépség című alkotása lett. Olasz film 1998 óta nem győzött ebben a kategóriában, akkor Az élet szép alkotói vihették haza az Oscart. Sorrentino filmje az olasz felső tízezer életét mutatja be egy kiábrándult, cinikus újságíró, a társasági élet központi figurája történetén keresztül, miközben költői képet fest Rómáról. A film korábban többek között az Európa Filmdíjat is megkapta. A 43 esztendős nápolyi rendező Federico Fellininek, Nápolynak és a futballsztár Diego Maradonának is megköszönte a díjat.

Aki megint nem nyert Oscar, DiCaprio

Aki megint nem nyert Oscart, DiCaprio

A legjobb egészestés animáció a Jégvarázs lett, a film meghozta az első Oscar-díjat e kategóriában a Disney animációs stúdiónak.

 BhxhGB_CcAEzjzW

A legjobb dokumentumfilmért a 20 Feet from Stardom, a legjobb rövid dokumentumfilmért pedig azt a The Lady in Number 6: Music Saved My Life című alkotást jutalmazták Oscarral. Utóbbi 110 éves hőse, a világ minden bizonnyal legidősebb holokauszt-túlélője, Alice Herz-Sommer a napokban hunyt el. A legjobb rövidfilm a Helium, a legjobb animációs rövidfilm pedig a Mr. Hublot lett.

 Bhxg_SwIYAA0YzY

A technikai díjak javát a Gravitáció vitte el, a Sandra Bullock főszereplésével készült háromdimenziós sci-fi a legjobb vágás, a legjobb hangvágás, a legjobb hangkeverés díját és a vizuális effektusokért járó szobrot is elnyerte, és ez a film diadalmaskodott az operatőrök között is.

 BhxfUj_IMAAq4vq

Steve Price révén a Gravitációé lett a filmzenéért járó Oscar is. A legjobb betétdalnak a Let It Go címűt választották a Jégvarázsból.

 Bhw78UaCEAA5XXa

A legjobb jelmez és a legjobb díszlet díját A nagy Gatsby című Baz Luhrmann-film alkotói nyerték. Mindkét esetben a díjazottak között volt Catherine Martin, a világhírű ausztrál rendező immáron háromszoros Oscar-díjas felesége. A sminkért és a frizuráért járó Oscart a Mielőtt meghaltam című filmnek ítélték oda.

És akkor összegezve:

Legjobb Film: 12 Év Rabszolgaság
Legjobb Rendező: Alfonso Cuarón (Gravitáció)
Legjobb Férfi Főszereplő: Matthew Mcconaughey (Mielőtt Meghaltam)
Legjobb Női Főszereplő: Cate Blanchett (Blue Jasmine)
Legjobb Férfi Mellékszereplő: Jared Leto (Mielőtt Meghaltam)
Legjobb Női Mellékszereplő: Lupita Nyong’o (12 Év Rabszolgaság)
Legjobb Eredeti Forgatókönyv: A Nő
Legjobb Adaptált Forgatókönyv: 12 Év Rabszolgaság

Legjobb Operatőr: Gravitáció
Legjobb Vágás: Gravitáció
Legjobb Kosztümtervezés: A Nagy Gatsby
Legjobb Látványtervezés: A Nagy Gatsby
Legjobb Eredeti Filmzene: Gravity
Legjobb Betétdal: Jégvarázs
Legjobb Smink/Maszk/Haj: Mielőtt Meghaltam
Legjobb Képi Effektusok: Gravitáció
Legjobb Hang: Gravitáció
Legjobb Hangvágás: Gravitáció

Legjobb Idegen Nyelvű Film: A Nagy Szépség
Legjobb Animációs Film: Jégvarázs
Legjobb Dokumentumfilm: 20 Feet From Stardom
Legjobb Rövidfilm: Helium
Legjobb Rövid Dokumentumfilm: The Lady In Number 6
Legjobb Rövid Animáció: Mr Hublot

 -mti/popcorn-