91 éves Az ember

Stan Lee nem csak marandó képregény-figurákat talált ki, de felvirágoztatta a MARVEL kiadót is. Ma már nincs képregényfilm a cameoja nélkül.

stan-lee

Ami a DC Comicsnak Bob Kayne, az a MARVEL-nek Stan Lee. Az Ember becenévre hallgató író segítségével sok képregényfigura kapott újra szárnyra és születtek meg újak. 1939-ben mint asszisztens került a MARVEL elődjéhez és a kezdetben csak ceruzákat faragó és tintát törlő segédből később a képregényipar mamutcégének feje lett, amelynek egyébként még mindig tiszteletbeli elnöke.

Stan Lee, Lou Ferrigno, Eric Kramer

Thor, Lee és Hulk a ’70-es évek Incredible Hulk tv sorozatban

A ma 91 éves, szellemileg még mindig toppon lévő Lee első nagy dobásában felrázta Amerika Kapitány figuráját, majd olyan karaktereket talált ki, mint például Hulk, Thor, Vasember, X-men, Fantasztikus Négyes, Dr. Strangle, Pókember, Fenegyerek.

marvelheroesmmo610

MARVEL hősök

Stan Lee névmemóriája híresen csapnivaló, ezért is adott általában alliteráló neveket a karaktereknek, mint többek között Peter Parker (Pókember), Susan Storm (Láthatatlan lány), Reed Richards (Mr. Fantasztikus), Bruce Banner (Hulk), Matt Murdock (Fenegyerek), Scott Summers (Küklopsz).

Az író saját sikerét egyik visszaemlékezésében abban látta, hogy egyfajta kommunikációba kezdett az olvasókkal. Levelező rovatot indított a képregényfüzetekben, ahol a rajongók feltehették kérdéseiket, sőt olykor egy-egy sztori kapcsán saját ötleteiket is megoszthatták a befejezést illetően. Lee egy másik fontos dolognak azt tartotta, hogy a konkurensekkel ellentétben, ő a szuperhőseit valós helyszíneken helyezte el. Az egyik legfőbb ilyen hely New York volt. A füzetekben rendre jelentkeztek azok a terek és utcák, amiket az olvasók is jól ismerhettek.

stan-lee-punch

Stan Lee és a Pókember

A MARVEL filmek újkori történetében, a 2000-es első X-Men filmben cameozott elsőként Lee. Azóta egy hagyomány, hogy mindig feltűnik egy pár másodpercre az egyes filmekben. A video bloggerek pedig előszeretettel vágják össze nyúlfarknyi szerepléseit egy montázzsá. Íme, az egyik legfrissebb.