Elhunyt Gilbert Taylor, a Csillagok háborúja operatőre

Meghalt 99 éves korában Gilbert Taylor, a Csillagok háborúja, az Ómen és a Dr. Strangelove című filmek brit operatőre.

_69454900_gil_taylor

 

Felesége tájékoztatása szerint Taylor pénteken hunyt el családja körében a Wright-szigeten álló otthonában – írta a BBC online hírszolgálata.

A Hetfordshire-ből származó Tyler 1929-ben kezdte filmes pályafutását a Gainsborough Stúdióban, Londonban. A második világháború alatt Winston Churchill rendelkezésére a náci Németország elleni éjszakai légitámadásokat vett filmre.

Számos nagy sikerű film fényképezése fűződik a nevéhez, köztük a Beatles Egy nehéz nap éjszakája című zenés vígjátéka vagy Alfred Hitchcock Téboly című horrorja. Roman Polanskival is dolgozott az Iszonyat és a Zsákutca című produkciókon, amelyek Bafta-jelölést is kaptak.

Felesége és munkatársa, Dee Taylor szerint az operatőr egy Bond-filmet utasított vissza Polanski kedvéért, mert „nagyon érdekes embernek találta”. A házaspár és a rendező közeli barátok lettek, és ez a barátság meg is maradt egészen Taylor haláláig.

Egyik leghíresebb munkája a Star Wars IV. – Csillagok háborúja 1977-es forgatása volt. Egy későbbi visszaemlékezésében ugyanakkor elmesélte, hogy George Lucas minden vele való találkozást  elhárított, és nem állt vele napi kapcsolatban. „Így aztán számtalanszor elolvastam a rendkívül hosszú forgatókönyvet, és egyedül döntöttem el, hogy hogyan veszem fel a filmet” – idézte fel.

Kellemesebb emlékeket őrzött a Stanley Kubrickkel való munkáról, akivel a Dr. Strangelove, avagy rájöttem, hogy nem kell félni a bombától, meg is lehet szeretni című sci-fit forgatta.

Az operatőr 1994-ben befejezte a játékfilmek forgatását, de reklámfilmeket még vállalt, és közben festeni kezdett.

Taylor alapító tagja volt a Brit Operatőrök Társaságának (BSC), amely 2001-ben életműdíjjal tüntette ki.

Amikor a brit filmipar a hetvenes évek közepén leszálló ágba került feleségével tejgazdaságot alapított, ahol 250 szarvasmarhát tartottak. Özvegye szerint Taylor „minden szempontból rendkívüli tehetség volt, és nem volt olyasmi, amit ne tudott volna megcsinálni”.

-mti-