A vételár négyezerszereséért kelt el James Bond órája

Száznégyezer fontért (36 millió forintért) kelt el a Tűzgolyó című James Bond-filmben Sean Connery karján látható óra a Christie’s aukciósház szerdai árverésén.

28352718e

 Az 1965-ös filmből származó karórát 25 fontért szerezte meg egy angol kirakodóvásáron egy alkalmi vételekre vadászó vásárló néhány éve. Az aukciósház szakértői maximum hatvanezer fontot vártak az óráért a szerdai árverésen.

Az óra komoly szerephez jutott a filmben, amelyben Connerynek két ellopott NATO atombombát kellett visszaszereznie. Ez volt az első óra, amelyet a Bond-filmek nevezetes Q csapata feljavított és felszerelte Geiger-számlálóval is, hogy jelezze a radioaktív sugárzást. Connery a víz alatti jelenetekben figyelte az órát, hogy megállapítsa a bombák helyét. 

Az órát eredetileg 1962-ben a svájci Breitling cég gyártotta, majd a Bond-film stábja alakította át. A film számára csupán egyetlen példány készült a fontos kellékből, amely később jó időre eltűnt, majd az említett kirakodóvásáron bukkant fel. Elképzelhető, hogy egy olyan alkalmazott adhatta tovább, aki annak idején a Bond-filmek forgatási helyszínén, a Pinewoodfilmstúdióban dolgozott.

 -mti-