Fan Ping-ping és Jackie Chan a vezető kínai hírességek listáján

Fan Ping-ping színésznő vezeti a Forbes magazin kínai hírességeket rangsoroló 2013-as listáját. Az első 20 helyezett közt Jackie Chan színész, Mo Jen Nobel-díjas író és Li Na teniszező neve is szerepel.

Az amerikai Forbes magazin kínai kiadása mindenekelőtt bevételeiket, médiamegjelenéseiket, díjaikat alapul véve veszi számba minden évben a vezető kínai hírességeket. A 2013-as listát a Nyugaton is ismert és elismert színésznő, Fan Ping-ping vezeti, aki többek között a nemrég bemutatott Vasember 3 kínai mozikban vetített változatában is feltűnik. A 32 éves Fan vagyona a Forbes számításai szerint mintegy 110 millió jüant (négymilliárd forintot) tesz ki, a színészet mellett a Louis Vuitton, az Adidas, a L’Oreal cégek arcaként ismert Kínában.
A második helyet idén 104 millió jüan (3,8 milliárd forint) vagyonával Jay Chou tajvani színész és énekes érdemelte ki, a harmadikat Andrew Lau hongkongi színész kapta, aki a tajvani és hongkongi filmfesztiválokon több jelentős díjat is besöpört az elmúlt évben. A listán negyedik helyet kapott 66 millió jüanos (2,4 milliárd forintos) vagyonával az évtizedek óta aktív, a nyugati közönség előtt elsősorban kungfumozijairól híres Jakcie Chan. Nála ugyan többet keres, de kevesebb a médiamegjelenése Li Na profi teniszezőnőnek, aki a lista 11. helyén áll. Mo Jen, a 2012-es irodalmi Nobel-díj nyertese a 16. helyen szerepel. A Hulk, a Túl a barátságon és a Pi élete című filmeket jegyző Ang Lee 29., a Tigris és Sárkány valamint a Szebb holnap című filmekben játszó Chow Yun-fat a 40. a rangsorban.
A kínai szórakoztatóipar lendületes növekedést, éves átlagban kétszámjegyű bővülést mutat, és ez a trend az iparági elemzések szerint a következő években is fennmarad. Az Ernst & Young nemzetközi tanácsadó cég jelentése szerint az évtized végére – az Egyesült Államokat megelőzve – a kelet-ázsiai lesz a világ legnagyobb szórakoztatóipara.

-mti-