Elhunyt Yoda apja

Kilencvennyolc esztendősen elhunyt Stuart Freeborn brit maszkmester, akinek a Star Wars-filmek és a 2001 – Űrodüsszeia legendás karaktereit köszönheti a világ.

Unokája, Michelle Freeborn szerint egészségi állapota magas kora miatt egy ideje már hanyatlott, ez vezetett a kedden Londonban bekövetkezett halálához.
Az autodidakta művész hat évtizedes pályafutása során olyan filmcsillagok maszkját készítette el, mint Alec Guinness vagy Peter Sellers. De talán leghíresebb modellje mégis egy apró lény, a Star Wars-sorozat jedi mestere, Yoda volt, akit először A Birodalom visszavág című 1980-ban bemutatott epizódban láthatott a közönség. A legenda szerint Freeborn részben Albert Einsteinről, részben önmagáról mintázta Yoda vonásait.
George Lucas, a csillagháborús eposz atyja nagy tisztelettel emlékezett meg Freebornról. Mint mondta, már akkor „maszkmester legendának” számított, amikor ő még csak belekóstolt a filmkészítésbe.

„Nemcsak évtizedek tapasztalatát vitte magával, hanem végtelen alkotói energiáját is. Művészete és mesterségbeli tudása tovább él azokban a karakterekben, akiket ő formált meg. Lehet, hogy a Star Wars számára alkotott lényeit az új generációk új köntösben jelenítik majd meg, de szívükben örökre megőrzik azokat a teremtményeket, amelyeket Stuart alkotott az eredeti filmekhez” – idézte a BBC online hírszolgáltató Lucas méltatását.

Freeborn 1914-ben született Leystone-ban, London keleti részén. Nem akart biztosítási ügynök apja nyomába lépni, úgy érezte, hogy egészen más úton kell elindulnia. Az 1930-as évektől dolgozott a Denham filmstúdióban Alexander Korda felügyelete alatt. „Attól kezdve egy percre sem álltam meg” – emlékezett vissza később.

Olyan filmsztárok maszkjait alkotta meg, mint Marlene Dietrich és Vivien Leigh. A háború alatt pilótaképzésen esett át, de súlyos betegségeket szedett össze, és kis híján életét vesztette. 1948-ban ő készítette Alec Guinness emlékezetes Fagin-maszkját David Lean Twist Oliver című filmjéhez. Később Lean Híd a Kwai folyón című, Srí Lankán forgatott produkciójában is dolgozott 1957-ben. Ez egy közlekedési baleset miatt ismét majdnem az életébe került. Stanley Kubrick hidegháborús szatírájában, a Dr. Strangelove című filmben három különböző arcot készítet Peter Sellersnek, a 2001 – Űrodüsszeiában pedig a majmos jelenet megtervezését bízta rá a rendező.

A Star Wars-univerzum megszületésében szintén fontos szerepet játszott. Neki köszönhetik a rajongók Yoda mellett Chewbacca és Jabba figuráját.
Felesége, Kay tavaly hunyt el, és három fiát is elvesztette. Az Új-Zélandon élő Michelle-lel együtt hét unokája és számos dédunokája gyászolja.

 -mti-