Danny Boyle nem akar lovagi rangot

Boyle – akinek nevéhez olyan filmsikerek fűződnek, mint az Oscar-díjas Gettómilliomos és a Trainspotting – a The Sunday Times értesülése szerint a brit kormány felterjesztette volna a Sir előnév viselésére jogosító elismerésre, ám Boyle, aki hatalmas világsikert aratott a nyári londoni olimpiai játékok megnyitó műsorának rendezésével is, ezt visszautasította.

 

A vezető vasárnapi konzervatív brit lap tudomása szerint a kormány az ország szolgálatában kifejtett tevékenysége elismeréseként kívánta felvetetni a rendező nevét az uralkodó szokásos újévi kitüntetési listájára. Boyle azonban azzal az érvvel hárította el a lovagi címre szóló felterjesztést, hogy akkor ő már nem lenne egyenlő polgártársaival, márpedig az általa rendezett olimpiai megnyitó fő tematikai üzenete is éppen az volt, hogy minden polgár egyenlő.

Ezért egyébként annak idején meg is kapta a magáét. Aidan Burley, a brit parlament alsóházának egyik prominens konzervatív képviselője a megnyitó után közölte komoly belpolitikai botrányt kavaró – saját pártársai által is visszautasított – twitterüzenetében, hogy Boyle olimpiai nyitánya „a legbalosabb nyitóünnepség” volt, amelyet valaha látott, „balosabb, mint Pekingé, pedig az egy kommunista ország fővárosa”.

A brit lapok mindazonáltal politikai irányultságtól függetlenül, egyöntetűen „zseniálisnak” minősítették a háromórás megnyitóünnepséget, amelyben II. Erzsébet királynő is debütálhatott színésznőként. Boyle ugyanis valahogy rávette a 86 esztendős uralkodót, hogy vállaljon egy néhány perces szerepet a legendás 007-es ügynök, vagyis James Bond jelenlegi megszemélyesítője, Daniel Craig társaságában.

Általános vélekedés szerint ez a rövid, de hatalmas sikerű epizód volt az olimpiai megnyitó legnagyobb bombameglepetése, és sokan már akkor megjósolták, hogy Boyle számára ez az egyedülálló rendezői bravúr meghozhatja a lovagi rangot.

A The Sunday Times bennfentes forrásai szerint azonban amikor a brit kormány illetékesei megkeresték Boyle-t a kitüntetés ügyében, a rendező közölte, hogy nem fogadhatja el ezt az elismerést.

A londoni olimpia brit hősei közül ugyanakkor többen is számíthatnak arra, hogy rajta lesznek az uralkodó újévi kitüntetési listáján. A lap úgy tudja, hogy az összes brit aranyérmes olimpikon királynői elismerésben részesül.

Az íratlan szokásjog azt diktálja, hogy minden évben csak egy kiemelkedő brit sportoló kaphatja meg a Sir előnév viselésére jogosító lovagi rangot – vagy ennek női megfelelőjét, amelynek birtokosa a Dame megszólításra formálhat igényt -, ám az idén enyhítették ezt az előírást, tekintettel a londoni olimpiai játékokon aratott szinte példátlan hazai sikerre.

 -mti-