James Bond “csak mese”, de az igazi ügynökök is szívesen nézik

James Bondnak, őfelsége leghíresebb filmbeli titkosügynökének világa ugyan semmiben sem hasonlít az MI6 – vagyis a brit külső hírszerzés – valódi ügynökeinek mindennapjaihoz, de a titkosszolgálatosok is szívesen nézik a Bond-filmeket.

A legújabb Bond-epizód, a Skyfall hétvégi bemutatója alkalmából a Financial Times névtelenségbe burkolózó, de igazi MI6-illetékesek véleményét kérdezte a filmvásznon látottakról. Az ügynökök elmondták: az ő tényleges tevékenységüket egy világ választja el a száguldó vonatokról leugráló, ellenségeit nemes egyszerűséggel felrobbantó, a kínzókamrákból az utolsó pillanatban valahogy mindig kimenekülő filmbeli kollégájukétól.
Egyikük jellemzése szerint a valódi MI6-ügynök rendszerint “csendben, diszkréten” teszi a dolgát, ami gyakran abból áll, hogy “furcsa helyeken várakozik a végtelenségig”, mire befut az információ, amelyre vadászik.
Az MI6 tevékenységének megvannak a világosan megrajzolt határai. James Bonddal ellentétben a brit titkosszolgálatosok – akiknek nincs katonai rendfokozatuk – nem hordanak maguknál fegyvert. Ha olyan feladatot látnak el, amelyhez személyi védelemre van szükségük, azt más szolgálatok biztosítják számukra.
A műveletek egész sorához a brit külügyminiszter személyes jóváhagyása szükséges. Az ilyen engedélyköteles tevékenységek közé tartozik például az, ha egy külföldi informátornak pénzt kell átadni, de az is, ha az MI6-ügynök valaki másnak álcázza magát, és így lép kapcsolatba a kiszemelt információforrással.
A Financial Timesnak nyilatkozók egyike úgy fogalmazott, hogy az MI6 “nem olyan agresszív, mint Bond… de az összes korlátozással együtt is azért eléri, amit akar”.

A brit lap forrásai szerint James Bond stílusa nem annyira a brit, mint inkább az amerikai titkosszolgálati módszerekhez hasonlít. Egy volt brit kormányzati illetékes szavai szerint a CIA “egyre inkább félkatonai szervezetté válik”, amely pilótanélküli repülőgépekkel és különlegesen kiképzett kommandós egységekkel “semmisíti meg” Amerika ellenségeit külföldön. “Az MI6 és a CIA évtizedek óta intenzív hírszerzési együttműködést folytat, ám a CIA kezd nagyon is megkérdőjelezhető praktikákat alkalmazni… ez felveti azt a kérdést, hogy az MI6 és a CIA útjai nem válnak-e el a jövőben” – tette hozzá az egykori titkosszolgálati bennfentes.

Mindettől függetlenül az MI6 igazi ügynökei kedvtelve nézik James Bond kalandjait, sőt a szolgálat a Financial Times forrásai szerint szívesen segíti is a Bond-filmek stábját az egyes epizódok forgatása során. “Ez jót tesz a morálnak” – mondta az egyik nyilatkozó, hozzátéve: nem lepődne meg, ha az MI6 ingyenes vetítésen mutatná be munkatársainak az új Bond-filmet a Temze partján emelkedő futurisztikus londoni főhadiszállásán.

 -mti-

Hozzászólások lezárva.