Bemutatják a Tűzszekerek című film digitális változatát

Elkészült a Tűzszekerek című, Oscar-díjas brit film digitális változata, amelyet péntektől mutatnak be az angliai és a skóciai mozikban.

Az 1924-es nyári olimpiai játékokra készülő Eric Liddel skót és Harold Abrahams angol rövidtávfutó párharcát feldolgozó alkotás főszerepeit Ben Cross és Ian Charleson alakította. A július végén kezdődő londoni olimpiához időzített digitális átdolgozás nyomán erőteljesebb lett a hang, és élesebb a kép.

A Hugh Hudson rendezésében készült 1981-es mű nyitó képe, amelyen a homokos tengerparton a fövenyt nyaldosó hullámok között futnak az atléták Vangelis feledhetetlen zenéjére, az olimpia szimbóluma lett. A klasszikussá vált produkció címét a Jeruzsálem című keresztény himnusz nyomán kapta, amely később el is hangzik a filmben. 

A hét Oscarra jelölt Tűzszekerek négy kategóriában győzött, köztük a legjobb film és filmzene díját is megkapta az amerikaifilmakadémiától.

A Tűzszekerek színpadi változatát is a minap mutatták be a londoni West End egyik színházában – olvasható a BBC brit közszolgálati tartalomszolgáltató honlapján.