Az Alkonyat-sztár Maupassant-hősként tért vissza a filmvászonra

Maupassant-hősként tért vissza a filmvászonra Robert Pattinson, az Alkonyat-filmek sztárja: a részben Magyarországon forgatott Bel Ami – A szépfiú című filmet csütörtöktől vetítik a magyar mozik.

A Nick Ormerod és Declan Donnellan rendezésében készült angol-francia-olasz filmdrámában Budapest is szerephez jutott: a 19. század végének Párizsában játszódó kosztümös film néhány jelenetét a fővárosban, többek között az Andrássy úton vették fel. A filmkörül magyar szakemberek is bábáskodtak: a produkció látványtervezője F. Kovács Attila volt, a producerek között pedig Kemény Ildikó neve szerepel.

A 26 esztendős brit filmsztár, Robert Pattinson Georges Duroyt alakítja Guy de Maupassant regényéből. Az Algériában szolgált nincstelen fiatal francia katona hazatérve ráébred, hogy ambícióit a környezetében lévő befolyásos nők révén valósíthatja meg. Gátlástalanul elcsábítja volt bajtársa feleségét, Madeleine-t (Uma Thurman), akinek segítségével álláshoz jut egy lapnál, majd az újság szerkesztőjének neje, Virgine (Kristin Scott Thomas) és az ugyancsak férjezett Clotilde (Christina Ricci) következik. Miközben a társaságbeli szépasszonyok ranghoz és vagyonhoz juttatják, kalandjai egyre veszélyesebbekké válnak: a szépfiú lesz a férjek számára a legfőbb ellenség.

Robert Pattinson nevét az Alkonyat-filmek tették ismertté, a fiatal színészt a romantikus vámpírfilm hatalmas rajongótáborhoz juttatta. A pesti forgatáson is rajongók hada igyekezett megpillantani.

A Bel Ami Maupassant második regényeként 1885-ben jelent meg. A művet több filmben és a televízióban is feldolgozták.

Az idei Berlinalén versenyen kívül vetített produkció forgatókönyvét Rachel Bennette írta, operatőre Stefano Falivene volt.