Az eurózóna egyes országaiban csökken a mozinézők száma

Csökken a mozinézők száma az eurózóna egyes országaiban. Elemzők szerint ez a fiatalokat érintő munkanélküliséggel lehet összefüggésben.

 

A Variety című filmszakmai folyóirat Olaszországot, Spanyolországot, Írországot és Portugáliát is példaként említette a mozilátogatók számának hanyatlásával kapcsolatban.

Itáliában már 2011-ben is 10 százalékkal zuhant a mozijegybevétel, idén január és június között pedig máris 12 százalékkal kisebb a filmszínházak bevétele. Spanyolországban ugyanez a helyzet, idén 12 %-kal kevesebb folyt be, tavaly 2,7 százalékos bevételkiesését mértek. Portugália is hasonló cipőben jár: a tavalyi 3 százalékos visszaesés után az idei első félévben 11 százalékos a bevételcsökkenés. Írországban pedig már harmadik éve tart a hanyatlás a mozik látogatottságában.

“Kétévi hanyatlás nem egészséges. Valójában ilyesmi ritkán fordul elő az európai mozikasszáknál, sőt a világ más piacain is” – jelentette ki David Hancock, az IHS Screen Digest médiakutató vezető elemzője.

A cikket ismertető bbc.co.uk hírportál szerint az elemzők a 25 év alattiakat sújtó munkanélküliségnek tulajdonítják a filmszínházak látogatottságának visszaesését.

Az európai összkép azért mégsem túl sötét: a Retrak médiaelemző adatai azt mutatják, hogy a kontinens vezető filmpiacai – Anglia, Franciaország és Németország – szépen teljesítenek. A nyári kasszasikerek – mint Ridley Scott scifije, a Prometheus – pedig további lendületet adhatnak a mozizási kedvnek.

Hozzászólások lezárva.