Fehérből fekete, feketéből fehér

Nem a Bosszúállók Nick Furyja az egyetlen olyan képregényhős aki bőrszínt váltott a gyöngyvásznon. Íme öt példa, hogy nem a pixel árnyalat szabja meg a színész bőrszínét.

 

Batman – Harvey Dent/Billy Dee Williams (1989)

Harvey Dentek a filmtörténelemben

Gotham City államügyésze Harvey Dent drasztikus változásokon ment keresztül, az hagyján, hogy arcát sav marja meg, így pedig tudathasadásos állapotba kerülve ő lesz Két Arc, de Tim Burton 1989-es Batman remekében mindannyiunk kedvenc Lando Calrissianja, Billy Dee Williams kapta meg Harvey nyúlfarknyi és, a film történetének szempontjából, teljesen súlytalan szerepét. A képregényfilmek új korszakát elhozó Batman kapcsán ez az egyetlen tüske, amit a geekekben ott ragadt.

Spawn – Terry Fitzgerald/D.B.Sweeney (1997)

D.B.Sweeney mint Terry Fitzgerald

Amilyen korszakalkotó volt a Spawn a képregényfüzetekben, annyira gyenge kis lábakra került Al Simmons története a gyöngyvásznon. Nem is csak a kort alulmúló speciális effektek voltak fájóak, de az is elég mély sebet ejtett a rajongókon, hogy Simmons legjobb barátja, a szeretett Wandájának új férje Terry Fitzgerald bőrszínt változtatott és feketéből fehér lett. A Spawn történetébe sokszor kapott helyet a rasszizmus elleni harc, így bár egyik oldalról megbocsájtható a bőrszín váltás, ez alapjában köpte szembe a történet alapmondanivalóját.

Fenegyerek – Wilson Fisk/Aduász/Michael Clarke Duncan (2003)

Aduász két kivitelben

A Marvel egyik legkedveltebb figurája a Fenegyerek 2003-ban kapta meg saját önálló filmjét. Ben Affleck és, a Vasember filmek atyja, Jon Favreau összességében becsületes iparosmunkát tett le az asztalra a vak ügyvéd történetéből, ám itt is volt egy kis bőrszínváltás. Wilson Fisk vagyis az Aduász néven ismertté vált gengszterfőnök, aki egyébként a Pókember életét is rendre megkeseríti, eredetileg ugyanis fehér, kopasz, nagydarab és hihetetlen testi erővel rendelkező pacák. Mivel Michael Clarke Duncan személyében találtak egy olyan pacákot, aki kopasz, nagydarab és hihetetlen testi erővel rendelkezik azt megbocsájtották neki, hogy bőrszíne eltért az eredetileg a képregényben megjelentektől.

Macskanő – Halle Berry/Patience Phillips/Macskanő (2004)

Amit Halle Berry és a képregényrajongók is elfelejtenének - a Macskanő film

Tim Burton olyan karakteres Macskanőt alkotott a Batman visszatérbe, hogy minden más próbálkozás csak fércmunkának tűnik. Pláne akkor, hogyha egy béna jelmezbe bújtatott, béna történettel megáldott, bőrszín és névváltozatott példányt állítunk mellé. Akinek nem esett volna le a 20 fillér, annak kifejtem kerek perec. A Halle Berry pályafutásán esett csorbáról, a 2004-es Macskanő filmről beszélek.

 Bosszúállók – Samuel L. Jackson/Nick Fury (2012)

Nick Fury a képregényben és a filmvásznon

Akár csak a Fenegyerek esetében itt is meg lehet bocsájtani, hogy egy képregényfigura bőrszínt változtatott. Igaz, itt jóval többről van szó. Nick Fury figurája egyszer már kapott egy különálló filmet. 1998-ban A Baywatch guru David Hasselhoff bújt a félszemű ügynök bőrébe. Hasselhoff jó választásnak tűnt, legalábbis külsőre kiköpött Nick Fury volt. Tudománya azonban itt megállt. A film mindössze 3,5 ponton áll az imdb-en, és jól mutatja, hogy mennyire nem tudtak vele akkor még mit kezdeni mivel a beszédes Nick Fury: Agent of Shield angol címről a forgalmazó Nick Fury: Zűrös csodaügynök címre keresztelte. Samuel L. Jackon új alapokra helyezte Fury ügynök karakterét és bár külsőre nem sok mindenben hasonlít eredetiére, magatartásában egy igazi tökös, bad ass karaktert hozott ki belőle Jackson.