Visszatér az amerikai mozikba az első Oscar-díjas némafilm

A Wings című fekete-fehér drámát a Paramount filmstúdió századik születésnapjára restaurálták.

Az 1927-ben készült Wings (Szárnyak) az egyetlen némafilm, amelyet az Amerikai Filmakadémia Oscar-szoborral jutalmazott az idén kitüntetett A némafilmes című francia produkció előtt. Az elismerést a legelső Oscar-díjátadón nyerte el 1929-ben, a hangosfilmek elterjedésének hajnalán.

A William A. Wellman által rendezett Wings két Oscart is kapott: a legjobb film és a legjobb különleges effektus díját. A produkció sztárjai, Charles Rogers és Richard Arlen első világháborús pilótákat alakítottak, akik ugyanabba a nőbe (Clara Bow) szeretnek bele – ismertette a BBC online hírszolgálat (bbc.co.uk).

Az eredeti premier után két évig játszották a mozik, a nagyobb városokban a filmvászon mögött élő hangeffektusokkal fokozták a film izgalmait.

Az idén százéves Paramount stúdió az évforduló alkalmából újította fel a filmet, amelyet Amerikában a Cinamark hálózat mutat be több mint ötven filmszínházban. A filmzenét teljes zenekarral vették fel újra.

A produkció korhatáros besorolást kapott (13 éven felülieknek szülői felügyelettel), ugyanis légi csaták szerepelnek benne, Bow pedig félmeztelenül tűnik fel egy jelenetben.