Fellendítette Kazahsztán idegenforgalmát a Borat című film

Hálás a Borat című filmnek a kazah külügyminiszter: mióta a produkció elhelyezte az országot a térképen, tízszeresére nőtt az idegenforgalom.

Jerzsan Kazihanov a kazah parlament alsóházában hétfőn beszélt a külföldi turisták megnövekedett érdeklődéséről – számolt be róla a tengrinews.kz hírportál.

– Mióta a filmet bemutatták, tízszeresére nőtt a Kazahsztánba vágyók vízumkérelmeinek száma. Számunkra ez nagy győzelem. Hálás vagyok Boratnak, a film főhősének, amiért turistákat csábít Kazahsztánba – fogalmazott a miniszter.

Mint felidézte, a film premierje táján éppen az Egyesült Államokban dolgozott, és egy New York-i székhelyű utazási iroda Burat-túrákat kínált amerikaiaknak Kazahsztán megismerésére.

Cohen Kazahsztánról költött életképeiben úgy szerepelnek a kazahok, mint akiknek kedvenc italuk az erjesztett lóhúgy, minden családi ünnepség előtt jókedvük megalapozásaként kutyát lőnek, és nemzeti sportjuk a tehénboksz. Mindez azonban ezek szerint nem tántorít senkit Kazahsztántól, hanem inkább vonz, bár hogy pontosan hány embernek csinált kedvet a világban kazah vakációzáshoz, azt nem fedte fel a külügyminiszter.

A film kezdetben még annyira felbőszítette a közép-ázsiai szovjet utódállamot, hogy be is tiltották a produkció forgalmazását, s maga a Borat azóta is tiltólistán van Kazahsztánban.

A filmkomédia hatására jellemző, hogy a minap egy kuvaiti sportversenyen a valódi kazah himnusz helyett a Boratban elhangzót játszották. Ezzel kapcsolatban a külügyminiszter leszögezte: Kuvaitban nincs kazah diplomáciai képviselet, ezért nehéz lenne az esetért a külügyminisztériumot hibáztatni, ugyanakkor nem akarják másra hárítani a felelősséget.

A malőr nyomán a külügyminisztérium utasította a külképviseleteket, hogy tájékoztassák fogadó országukat a helyes kazah állami szimbólumokról. 

A 2006-ban bemutatott Borat – Kazah nép nagy fehér gyermeke menni művelődni Amerika című vígjáték egyik forgatókönyvírója, producere és főszereplője is Sacha Baron Cohen volt, aki alakításáért Arany Glóbusz-díjat kapott. A szókimondó szatírában a kazah riporter, Borat azért érkezik Amerikába, hogy dokumentumfilmet készítsen az országról. Az imdb.com mozis adatbázis szerint a 18 millió dolláros költségvetésű produkció végül összesen több mint 260 millió dolláros jegybevétellel zárta forgalmazását.