Pénz nélkül hagyta Karel Gott-ot Maja a méhecske

Bár a Maja, a méhecske kalandjai című, még a múlt század hetvenes éveiben készült rajzfilmsorozat dala lett Karel Gott legnépszerűbb slágere Németországban, a “prágai csalogány” szinte semmi pénzt nem keresett vele.

 

Az énekes nemrégiben egy prágai beszélgetésen elárulta, hogy véletlenül lett a mára rendkívül népszerűvé vált dal előadója, és mivel akkoriban nem is gondolt átütő sikerre, eszébe sem jutott, hogy a szerződésben pénzügyi jogokat is rögzíttessen magának.

“Lényegében csak a félórás éneklésért kaptam némi honoráriumot” – idézte a 72 éves prágai énekes szavait az iDnes című vezető cseh internetes hírportál.
Gott elmesélte, hogy a hetvenes évek elején egy müncheni látogatása során véletlenül összefutott barátjával, Karel Svoboda cseh zeneszerzővel, aki a Maja, a méhecske kalandjai című rajzfilm zenéjét szerezte, és éppen befejezte munkáját. “Megkérdezte tőlem, mit csinálok délután. Azt válaszoltam, hogy szabad vagyok, menjünk el egy kávéra valahová” – idézte fel Gott karrierjének egyik legfontosabb napját.

Kávéház helyett azonban délután a stúdióban kötöttek ki, ahol Svoboda bemutatta neki az általa írt filmzenét, majd szó szót követett, és “egy röpke félóra alatt magnóra énekeltem a dal német szövegét”. “Valóban, egy félóra alatt készen voltunk” – jegyezte meg a neves cseh énekes.

A dal rövid időn belül hihetetlen népszerűségre tett szert Németországban, és Gottnak ma nincs olyan fellépése, ahol a német közönség ne ismételtetné meg vele ezt a dalt.

“Biztos, hogy szép bevételektől estem el, de nyugodt szívvel kijelenthetem, hogy nem sajnálom – állítja az énekes. – Nincs jobb és szebb honorárium annál, ha az egész hatalmas terem velem együtt énekel. És ez már lassan negyven éve így van. Ez a legismertebb slágerem, számomra ez a legnagyobb elismerés.”

Hozzászólások lezárva.